A vártnál korábbra, július elejére írta ki a brit választást Rishi Sunak

2024. május 22. – 18:18

A vártnál korábbra, július elejére írta ki a brit választást Rishi Sunak
Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelenti a következő választás időpontját – Fotó: Henry Nicholls / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Július 4-én tartják a következő brit parlamenti választást, jelentette be Rishi Sunak miniszterelnök szerda este a Downing Streeten. A bejelentés sokakat meglepetésként ért, ugyanis az ellenzéki Munkáspárt magabiztosan vezet a felmérésekben, Sunaknak pedig még több mint fél éve lett volna kiírni a választást.

A brit miniszterelnök az eleredő esőben arról beszélt, hogy az elmúlt öt év volt a legnehezebb időszak az Egyesült Királyság történetében a második világháború óta. Sunak szerint azonban kormányának sikerült stabilizálnia a brit gazdaságot és elkezdték visszaszorítani az illegális bevándorlást. Többek között emiatt reméli a választók bizalmát.

Sunak szavait azonban elnyomta a „Things Can Only Get Better” (A dolgok csak jobbra fordulhatnak) című dal, melyet tüntetők játszottak le a Downing Street bejáratánál. A D:Ream zenekar száma volt a Tony Blair által vezetett Munkáspárt kampánydala a 1997-es történelmi választási győzelemmel végződő kampányban.

1997-ben 23 évnyi konzervatív kormányzás után szerzett hatalmas parlamenti többséget a Munkáspárt, a baloldali szavazók pedig hasonló győzelemben reménykednek most is.

Sunak bejelentésére nem sokan számítottak előzetesen, ugyanis a kormányzó Konzervatív Párt 20 százalékos lemaradásban van a felmérésekben a Munkáspárt mögött. Így a bennfentesek és az elemzők egy novemberi választásra számítottak.

Óriási munkáspárti előny a felmérésekben

A BBC összesítése szerint másfél hónappal a választás előtt a baloldali Munkáspárt magabiztosan vezet a felmérésekben. A Keir Starmer által vezetett Munkáspártot a szavazók 44 százaléka támogatja.

Starmer a választás kiírására reagálva arról beszélt, hogy a konzervatívok káoszba taszították az országot, emiatt változásra és stabilitásra van szükség. Ezt a változást és stabilitást pedig szerinte a Munkáspárt tudja elhozni a választóknak.

A 2010 óta kormányon lévő jobboldali Konzervatív Pártnak óriási hátrányt kéne ledolgoznia a következő hat hónapban ahhoz, hogy kormányon maradhassanak. A konzervatívok az elmúlt másfél évben stabilan 20 százalékos lemaradásban voltak a felmérésekben. Jelenleg 23 százalékon állnak.

A szélsőjobboldali Reform Párt 11, a Liberális Demokraták 10, a Zöld Párt pedig 7 százalékon áll a felmérésekben.

Az Egyesült Királyságban ötévente tartanak parlamenti választást. Sunaknak legkésőbb 2025 januárjáig lett volna ideje választást kiírni. Emiatt sokan arra számítottak, hogy a miniszterelnök kivár még a választás kiírásával, amíg pártja kicsit jobban nem áll a felmérésekben. Ráadásul május elején a konzervatívok a párt történetének egyik legsúlyosabb vereségét szenvedték el a helyhatósági választásokon.

Sunak döntésében szerepet játszhatott, hogy szerdán egy gazdasági sikert könyvelhetett el kormánya. Ugyanis csaknem hároméves mélypontra, 2,3 százalékra csökkent az infláció az országban.

A kampány egyik legfőbb témája várhatóan a bevándorlás lesz. Ezen belül is a Konzervatív Párt ellentmondásos Ruanda-terve. A tervről, mely szerint Ruandába deportálná a brit kormány az országba érkező illegális bevándorlókat, itt írtunk bővebben.

Sorozatos botrányok és négy miniszterelnök öt éven belül

Theresa May lemondása után fél évvel az előző, 2019 decemberében tartott választást magabiztosan nyerte az akkor még Boris Johnson által vezetett Konzervatív Párt. Az elmúlt években azonban bezuhant a toryk támogatottsága.

A lavinát az úgynevezett Partygate botrány indította el. 2021 novemberében szivárgott ki, hogy a kormány tagjai egy évvel korábban, a Covid-lezárások közepén partikat tartottak a miniszterelnöki hivatalnak otthont adó Downing Streeten. Ezeken Johnson és Sunak, az akkori pénzügyminiszter is részt vett.

Rishi Sunak a brit miniszterelnöki hivatal, a Downing Street 10. előtt – Fotó: Benjamin Cremel / AFP
Rishi Sunak a brit miniszterelnöki hivatal, a Downing Street 10. előtt – Fotó: Benjamin Cremel / AFP

A következő fél évben újabb részletek, fotók és videók szivárogtak ki a partikról, ezen felül pedig több szexbotrány is kirobbant a Konzervatív Párton belül. Johnson végül a sorozatos botrányok hatására, 2022 júliusában mondott le a miniszterelnöki pozícióról.

Johnson helyére a korábbi külügyminisztert, Liz Trusst választotta meg a Konzervatív Párt tagsága 2022 szeptemberében. Truss miniszterelnöksége azonban kérészéletűnek bizonyult. A politikus mindössze 44 nap után kényszerült távozni a miniszterelnöki pozícióból, miután radikális gazdasági csomagjával beszakította a fontot és történelmi mélységbe lökte a Konzervatív Párt támogatottságát.

Liz Trusst Rishi Sunak követte a Konzervatív Párt élén és a miniszterelnöki székben. Trusshoz hasonlóan Sunak kinevezéséről sem a választók, hanem a Konzervatív Párt tagsága döntött. Azonban Sunaknak sem sikerült beváltania a párttagok reményeit. A toryk mélyrepülését ugyan sikerült megállítania, de másfél év alatt sem sikerült elmozdítania pártját a mélypontról a felmérésekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!