Velence az első nagyváros a világon, amely belépődíjat szed a turistáktól

2024. április 25. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

Velence az első nagyváros a világon, amely belépődíjat szed a turistáktól. A már régóta tervezett rendszer április 25-én, csütörtökön lépett életbe – írta a Reuters.

A velencei Santa Lucia vasútállomásnál táblák figyelmeztetik a turistákat, hogy 8:30 és 16:30 között 5 eurót kell fizetni, ha be akarnak jutni a lagúnavárosba. Egy letölthető alkalmazáson keresztül az utazók előre kiválaszthatják, hogy melyik napon szeretnének bemenni a városba, a jegyhez kapnak egy QR-kódot, amit aztán le kell olvastatni.

Bár a városba vezető hidaknál nincsenek forgókapuk, azonban ellenőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik a belépőket, és akik nem regisztráltak, azokra 50 és 300 euró közötti bírságot szabhatnak ki. A szállodai foglalással rendelkezőknek és a 14 év alatti látogatóknak nem kell belépési díjat fizetniük, de nekik is regisztrálniuk kell. A Velencében lakók, az ott tanulók és a munkavállalók mentesülnek a díjfizetés alól.

Turisták mutatják az okostelefonon lévő QR-kódot, amellyel igazolják, hogy befizették a velencei önkormányzat által kivetett belépődíjat 2024. április 25-én – Fotó: Manuel Silvestri / Reuters
Turisták mutatják az okostelefonon lévő QR-kódot, amellyel igazolják, hogy befizették a velencei önkormányzat által kivetett belépődíjat 2024. április 25-én – Fotó: Manuel Silvestri / Reuters

Luigi Brugnaro polgármester szerint a belépődíjra azért van szükség, hogy „megvédjék” a világörökségi helyszínt a túlzott turizmus hatásaitól, és csökkentsék a látogatók számát. A polgármester azt reméli, hogy Velence ettől újra élhetővé fog válni. „Nem zárjuk be a várost, csak megpróbáljuk élhetővé tenni” – mondta korábban. Simone Venturini idegenforgalomért felelős városi tanácsos szerint a jövőben az év bizonyos időszakaiban akár magasabb díjat is felszámíthatnak majd a belépésért.

A belépődíj bevezetése mellett a város megtiltotta a nagy sétahajóknak, hogy behajózzanak a lagúnába, és új korlátozást jelentettek be a turistacsoportok méretére vonatkozóan. Velence önkormányzata szerint 5500-an foglaltak jegyet április 25-re, az olaszországi nemzeti ünnep idejére, ami az első napon 27 500 euró plusz bevételt hozott a város kasszájába. Bár Brugnaro tagadta, hogy a bevételszerzés lenne az intézkedés fő célja, azt ígérte, hogy a program sikere esetén csökkenti a helyi adókat a lakosok számára.

Nem minden velencei örül az új belépődíjnak, Federica Toninello az ASC lakásszövetség vezetője szerint a 5 eurós belépődíj nem igazán fogja elriasztani a turistahadakat. „Nem az egynapos kirándulók jelentik a problémát, hanem az olyan dolgok, mint például a megfizethető lakások hiánya. Amire igazán szükségünk van, az a lakosokat segítő politika, például olyan szabályok meghozatala, amelyek korlátozzák az Airbnb-t és társait” – mondta. Matteo Secchi, a Venessia.com lokálpatrióta aktivistacsoport vezetője szerint nem lehet belépődíjat kivetni egy egész városra. „Ezzel csak egy vidámparkká alakítják át a várost. Ez rossz képet fest Velencéről” – mondta a Guardiannek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!