Már meg lehet venni online a kötelező belépőt Velencébe

2024. január 16. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyílt a VenicePass nevű internetes regisztrációs oldal kedden, amin keresztül előre le lehet foglalni a belépést Velencébe, írja az MTI. Az észak-olaszországi városba április 25-től kötelező lesz jegyet venni, így próbálja meg kordában tartani a városba áramló turisták mennyiségét a város vezetése. A hétnyelvű oldalon és az okostelefonra is letölthető alkalmazáson keresztül az utazók előre kiválaszthatják, hogy melyik napon szeretnének bemenni a városba, a jegyhez kapnak egy QR-kódot, amit a beléptető kapuknál olvasnak majd le.

A kötelező jegyváltást április 25-től vezetik be egyelőre kísérleti jelleggel. A hétnyelvű internetes oldal és az egyidejű okostelefonos alkalmazás lehetőséget ad a városba való belépés előzetes foglalásához. Előre regisztrálni kell, hogy a látogató melyik napon szeretne Velencébe belépni. A jegyvásárlással egybekötött előzetes foglalást egy QR-kód biztosítja, melyet a beléptető kapuknál olvasnak majd le. Az egyik kapurendszert a Santa Lucia velencei vasútállomásnál állítják fel.

Több lehetőség közül lehet választani attól függően, hogy ki mennyi ideig akar Velencében tartózkodni, gyalogos vagy vaporetto-hajóval akar-e közlekedni, és mit szeretne megnézni. Az egy napra szóló alap belépőjegy fejenként 5 euróba kerül, és 14 évtől olaszoknak és külföldieknek egyaránt kötelező. Városnéző csomag is foglalható, ami a főbb idegenforgalmi látványosságok belépőjegyeit is tartalmazza, ez 49 eurótól kezdődik a kiválasztott helyszínek számától függően.

A kötelező belépőjegy kísérleti fázisban április 25-től, a városvédő Szent Márk ünnepnapján lép életbe. Nem kell fizetniük a Velencében élőknek és az oda dolgozni járóknak, a Veneto tartományban állandó lakhellyel rendelkezőknek, mentességet kapnak azok, akik az önkormányzat területén levő szállodákban vagy más szállásokon foglaltak szobát, és azok, akik egészségügyi okokból akarnak Velencébe bejutni, vagy sportrendezvényeken vesznek részt.

Azoknak sem kell fizetni, akik bizonyítani tudják, hogy harmadágú rokonságukban velencei lakos van. A jegymentesség nem automatikus: mindenképpen regisztrálni kell az előzetes belépést és lefoglalni a napot.

A napidíjat egyébként eredetileg tíz euróra tervezték, ebből lett indulásként az öt eurós jegy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!