Rácz András: Lehet, hogy van az pénz, amiért a Ferencváros vezetése usankát tenne a zöld sas fejére?

2024. április 24. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Még mindig remélem, hogy nem igaz az, hogy a Gazprom tényleg a Ferencváros fő szponzora lesz” – kezdi Facebookon közzétett írását Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, Oroszország-szakértő a magyar futballt napok óta foglalkoztató ügyről. Rácz öt pontban foglalta össze, mi a baj az orosz petrolkémiai cég „véres pénzével”.

Még április 21-én a Blikk adott először hírt róla, hogy nagy valószínűség szerint a Gazprom lesz a csapat mezszponzora, bár a Nemzeti Sport korábban csak annyit írt, hogy egy „több iparágban érdekelt világvállalat, amely ebben az idényben BL-csapatot, illetve korábban topligás klubot is támogatott” érintett az ügyben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium is elismerte a szponzorációt, hozzátéve, „minél több nemzetközi nagyvállalat fektet be a magyar sportba, az annál jobb, és a Gazprom nem szerepel a szankciós listán”.

Rácz András szerint azonban „a Gazprom nem egyszerűen egy orosz állami vállalat, hanem egy olyan orosz állami vállalat, amelyik tevőlegesen, harcoló erőkkel vesz részt az ukrajnai háborúban”. A Gazpromnak ugyanis van három katonai magánvállalkozása, a Potok (Vezeték), a Plamja (Láng) és a Fakel (Fáklya). A Meduza nyomozása alapján Mihail Misusztyin miniszterelnök nyomására még 2023 elején hozták létre a Gazpromnyefty Ohrana vállalatot, amiből leágazott a fent említett három vállalkozás.

A Potok, a Plamja és a Fakel is a Redut nevű, az orosz védelmi minisztérium által létrehozott katonai magánvállalat alárendeltségében működik, tagjaik részben Gazprom-dolgozók, részben önkéntesek. Létszámukat nem tudni, de Rácz forrásai alapján nem képviselnek nagy harcértéket. „Ezzel együtt a Gazpromhoz köthető katonai magánvállalatok harcoltak Bahmutnál tavaly tavasszal, illetve a dél-donyecki térségben is” – írta a szakértő, aki szerint „ennek a Gazpromnak a logója lenne a Ferencváros mezén”.

Arról is ír, a szintén az orosz államhoz köthető Wagner-csoport zsoldosai követtek el mészárlást már Maliban, a Fradinak pedig volt mali játékosa is Adama Traoré személyében.

A Gazpromnak Rácz szerint azért jó ez, mert Ukrajna 2022-es orosz lerohanása óta ki vannak tiltva gyakorlatilag az európai futballból, az UEFA és a német Schalke is felbontotta velük rég a szponzori szerződéseit. Egyedül a szerb Crvena Zvezdával van élő megállapodásuk. A Ferencváros támogatásával azonban egy uniós és NATO-tag országban kerülnének vissza az európai futballba. Rácz hozzáteszi, ezzel „mutathatnák, hogy lám, lám, a Gazprom elég ügyes ahhoz, hogy kihasználja egyes európaiak pénzéhségét”, és még a Fradit is meghívhatnák játszani Oroszországba.

Rácz nem érti, a Ferencvárosnak és Szijjártó Péter külügyminiszternek miért jó ez. Több csapdahelyzetet is említ, többek közt több országban ki fogják fütyülni a fradistákat, nem lesznek ukrán játékosai, akadhatnak „sportdiplomáciai bonyodalmak”, ráadásul a feszült magyar-ukrán viszonyon se segít majd mindez. Hozzátette, ráadásul a kormánysajtó csak arról beszél, az orosz pénzből mennyit fejlődhet majd a Ferencváros, arról nem, honnan van a pénz. Így fogalmaz:

„Ki tudja, lehet, hogy van az pénz is, amiért a Ferencváros vezetése usankát tenne a zöld sas fejére...? Esetleg belemenne abba is, hogy egy jókora medve szobra kerüljön a zöld sas mellé...? 🙁 Vagy mostantól kétfejű legyen a sas, cári koronával?”

Rácz reméli, hogy a Fradi-tábor „beleáll” a kérdésbe, bár több kommentelő felveti, mivel a magban sok a szélsőjobbos beállítottságú drukker, a magyar szélsőjobb pedig oroszpárti, ez aligha fog bekövetkezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!