A brit parlament elfogadta, hogy Ruandába lehessen telepíteni az illegális bevándorlókat

2024. április 23. – 05:44

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú vita után elfogadta a brit parlament felsőháza is a Nagy-Britanniába illegálisan belépő menedékkérők ruandai áttelepítéséről szóló terv végrehajtásához szükséges törvénytervezetet – írja a BBC.

Rishi Sunak miniszterelnök vezette konzervatív kormány az utóbbi időben visszanyúlt egy, még Boris Johnson idején bedobott ötlethez, ami nagy vihart kavart 2022 elején és most is. Ahogy korábban is írtuk: Sunak mindent megtett, hogy a 30 éve még több százezer áldozatot hozó népirtást elszenvedett Ruandába deportáljanak illegális bevándorlókat, akik tengeren érkeztek Nagy-Britanniába.

Az eredeti tervet a brit legfelsőbb bíróság tavaly novemberben jogellenesnek minősítette. Rishi Sunak kormánya a végzés megkerülése érdekében olyan tervezetet dolgozott ki, ami jogszabályban rögzíti, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország. A most elfogadott törvény így gyakorlatilag kiveszi a bíróságok hatásköréből annak meghatározását, hogy az afrikai ország biztonságosnak tekinthető-e az áttelepítettek számára.

A tervezetet az alsóház már januárban elfogadta. A vita azonban azóta is folyt a londoni parlamentben, miután a Lordok Háza – ahol a kormányzó Konzervatív Pártnak nincs többsége – folyamatosan olyan módosításokkal egészítette ki az indítványt, amelyeket a kormány nem támogatott. A törvénytervezet január óta nyolcszor fordult meg a két kamara között. Sunak a Lordok Házát a vitanap előtt felszólította, hogy fogadják el a tervezetet.

A felsőház a kedd hajnalba nyúló utolsó vitanapon egyhangú határozattal úgy döntött, hogy lezárja a vitát és nem ragaszkodik tovább a kormány indítványának módosításához.

Sunak a helyszín megnevezése nélkül elmondta: a kormány már készenlétbe helyezett egy repülőteret, kereskedelmi charterjáratokat bérelt és ötszáz embert képzett ki arra, hogy az áttelepítendőket Ruandába kísérjék. A kormányfő szerint az első járatok 10-12 hét múlva szállhatnak fel, és a repülőgépek havonta többször indulnak majd útnak Ruanda felé, „folyamatosan egészen addig, amíg a csónakokat nem sikerül megállítani”.

Hogyan jutott el idáig ez a történet? Mi ezzel a célja Rishi Sunaknak és kormányának? Ebben a cikkünkben részletesen is bemutattuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!