A csónakkal érkező illegális bevándorlók nem kaphatnának menedékjogot Nagy-Britanniában

2023. március 5. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új törvényjavaslat az illegális migrációt szorítaná vissza.

Rishi Sunak brit miniszterelnök olyan törényjavaslatot nyújt be jövő héten, amely megadályozná a La Manche csatornán gumicsónakkal érkező illegális bevándorlók menedékkérelmét. A törvény a belügyminisztert is kötelezné arra, hogy az ilyen módon érkezőket Ruandába vagy egy biztonságos harmadik országba toloncolja.

Az illegális migrációs törvényjavaslat értelmében az illegálisan, többnyire gumicsónakokon érkezők nem kérhetnének menedékjogot, amíg az Egyesült Királyságban vannak, de a tervek szerint a kitoloncolásuk után sem térhetnének már vissza.

Az illegális migránsok Nagy-Britanniából Ruandába telepítésének terve már jó ideje az asztalon van, eddig azonban a bíróságok az emberi jogi törvények alapján megakadályozták ezt, így még egyetlen járat sem indult el a közép-afrikai országba. Most úgy tűnik, a kormány mégis talált egy jogi kiskaput, de erről egyelőre még nem lehet tudni részleteket.

„Az illegális migráció nem tisztességes a brit adófizetőkkel szemben, nem tisztességes a legálisan érkezőkkel szemben, és nem helyénvaló, hogy az emberkereskedő bűnbandák folytathatják a tevékenységüket. Szóval ha illegálisan jöttök ide, nem maradhattok”

– mondta Rishi Sunak brit kormányfő.

Az illegális csatornaátkelések száma jelentősen nőtt az elmúlt években. Az átkelők túlnyomó része, nagyjából kétharmada négy közel-keleti és kelet-afrikai országból érkezett az elmúlt években: Iránból, Irakból, Szudánból és Szíriából.

A csatornán való átkelés messze nem veszélytelen, sok elkeseredett menekült nem is tudja a Franciaországból való induláskor, hogy mekkora veszélyben forog az élete. Az embercsempészek ugyanis kis, 5-7 méter hosszú, maximum 10-15 ember befogadására alkalmas gumicsónakokon vágnak neki a nagyjából 50 kilométeres útnak a háborgó óceánon.

(The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!