Elkezdi az illegális bevándorlók Ruandába deportálását a brit kormány

2022. május 10. – 22:52

Másolás

Vágólapra másolva

Ezen a héten kezdik meg a brit határt illegálisan átlépők értesítését arról, hogy Ruandába telepíthetik át őket – közölte kedden a londoni belügyminisztérium. Az MTI által idézett közlemény emlékeztet, London áprilisban jelentette be, hogy új migrációs és gazdaságfejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. A megállapodás alapján

mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

Boris Johnson brit miniszterelnök a megállapodást ismertető tájékoztatásában közölte: a ruandai kormánnyal kötött egyezménynek – amely tartalmaz egy 120 millió fontos gazdaságfinanszírozási csomagot is az afrikai ország számára – nincs felső számbeli korlátja, Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére a következő években.

A brit belügyminisztérium kedd esti tájékoztatása szerint a Nagy-Britanniába illegálisan, tartózkodási jogosultság nélkül érkezőket ezen a héten kezdik értesíteni arról, hogy a brit kormány Ruandába kívánja átszállítani őket, az afrikai országgal kötött egyezmény alapján. Az illegálisan brit területre lépőket – köztük azokat, akik a La Manche-csatornán csónakokkal átkelve Franciaországból érkeznek – arra is figyelmeztetik, hogy nem veszik fel őket a brit menedék-kérvényezési rendszerbe, mivel biztonságos országokon áthaladva érték el Nagy-Britanniát, és ezekben az országokban kellett volna menedékjogért folyamodniuk.

A brit belügyminisztérium elismeri annak a lehetőségét, hogy az áttelepítési szándékról értesítettek jogi képviselői várhatóan igyekeznek majd bírósági úton megakadályozni az illegálisan érkezők eltávolítását. A tárca szerint azonban az első áttelepítő repülőjáratok a következő hónapokban várhatóan elindulhatnak Ruandába.

A brit kormány már korábban jelezte azt is, hogy a készülő új bevándorlási törvény alapján életfogytiglani börtönnel lesznek sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják az európai kontinensről a brit partok felé. E törvény előkészítését London felgyorsította, miután tavaly novemberben 31 ember, köztük öt nő és egy gyermek a tengerbe fulladt, amikor gumicsónakkal próbált átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába. A hatósági beszámolók szerint a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.

Az illegális csatornaátkelések száma jelentősen nőtt az elmúlt években. Míg 2020-ban még csak alig több mint 8000-en érkeztek a La Manche csatornán keresztül Nagy-Britanniába, ez a szám 2021-re 28 526-ra nőtt. Idén pedig négy és fél hónap alatt már az 5000-et közelíti az illegális átkelők száma, ami újabb rekordot eredményezhet az év végére. Csak szerdán 600-an érkeztek ilyen módon az Egyesült Királyságba. Az átkelők túlnyomó része, nagyjából kétharmada négy közel-keleti és kelet-afrikai országból érkezett az elmúlt két évben: Iránból, Irakból, Szudánból és Szíriából.

A csatornán való átkelés messze nem veszélytelen, sok elkeseredett menekült nem is tudja a Franciaországból való induláskor, hogy mekkora veszélyben forog az élete. Az embercsempészek ugyanis kis, 5-7 méter hosszú, maximum 10-15 ember befogadására alkalmas gumicsónakokon vágnak neki a nagyjából 50 kilométeres útnak a háborgó óceánon.

Az elmúlt évben több tucat bevándorló fulladt a La Manche csatornába, novemberben tehát egyetlen nap alatt 27-en.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!