Elfogták a világ egyik legkeresettebb szökevényét, aki kétezer tuszi legyilkolásáért felelős

2023. május 25. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

A Dél-afrikai Köztársaságban őrizetbe vették a ruandai népirtás 22 éve körözött egyik gyanúsítottját – közölte a Ruandában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszékre hivatkozva az MTI.

A világ egyik leginkább keresett szökevényét, Fulgence Kayishemát azzal vádolják, hogy mintegy kétezer tuszi menekült, köztük gyerekek és idősek lemészárlásáért felelős, amelyet a Kibuye prefektúrában lévő nyangei katolikus templomban követtek el 1994-ben. Kayishema ellen a ruandai népirtást vizsgáló nemzetközi törvényszék emelt vádat még 2001-ben, írja a CNN.

Kayishema elfogásához vezető nyomozás több afrikai és Afrikán kívüli országra is kiterjedt. A nyomozók szerint a férfi több személyazonosságot és hamisított okmányt használt fel, hogy elkerülje a lebukást. Amikor letartóztatták, Kayishema kezdetben tagadta kilétét az ENSZ közleménye szerint, de az este végére azt mondta nekik: „régóta várok arra, hogy letartóztassanak.”

Nyangában történtek a ruandai népirtás egyik legbrutálisabb eseményei, amelyben a becslések szerint 800 ezer tuszit és mérsékelt hutut öltek meg 90 nap alatt.

A törvényszék azt állítja, hogy Kayishema közvetlenül részt vett „a mészárlás megtervezésében és végrehajtásában”. A vád szerint benzint vásárolt és osztott szét, hogy felgyújtsa a templomot, miközben menekültek tartózkodtak benne. Kayishemát és másokat azzal is vádolnak, hogy buldózerrel lerombolták a templomot a tűz után, miközben a menekültek holttestei még bent voltak.

A ruandai népirtást, százezrek szervezett legyilkolását a többségi hutu nemzetiséghez tartozó milíciák követték el nagyjából száz nap alatt, 1994. április 6-ától július közepéig. Az öldöklés során ENSZ-adatok szerint körülbelül ötszázezer kisebbségi tuszi és több százezer mérsékelt hutu vesztette életét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!