Az Integritás Hatóság az elnöke szerint nem tudja ellátni a feladatát, amiért létrehozták

2024. április 19. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az Integritás Hatóság (IH) nem tudja ellátni a feladatát, amiért létrehozták, vagyis hogy feltárja, megelőzze és kivizsgálja az uniós pénzügyi támogatások szabálytalan felhasználását – mondta a Népszava szerint Biró Ferenc. A szervezet elnöke csütörtökön Brüsszelben mutatta be az IH éves jelentését.

Mint elmondta, a hatóság nincs felvértezve a hatékony működéshez, így a magas szintű korrupció leleplezéséhez szükséges hatáskörökkel, ezért is javasoltak a törvényalkotónak jogszabályi változtatásokat. Így több jogosultságuk lenne, kötelezővé válnának a vizsgálataik után kiadott ajánlásaik és hozzáférnének a releváns adatbázisokhoz. Biró szerint még így is elértek komoly eredményeket, például egy projekt összköltsége a vizsgálatuk után felére csökkent.

Az IH létrehozása volt az egyik feltétel abban a rendszerben, ami részben blokkolja az uniós forrásokat. Bíró úgy látta, hogy akkor is szükség lesz a hatóságra, ha a magyar hatóságok minden elvárást teljesítenek. „Szeretnénk hozzájárulni a kultúraváltáshoz, hogy természetes legyen az elszámoltathatóság és a transzparencia, és még szándék se legyen szabálytalanságok elkövetésére.”

Az IH elnökével a kiválasztása után elsőként a Telex készített interjút, a szervezet feladatairól, jogköreiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!