Orbán Viktor megérkezett Boszniába, ahol átveheti a kitüntetését

2024. április 4. – 20:17

Orbán Viktor megérkezett Boszniába, ahol átveheti a kitüntetését
Fotó: Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor csütörtök este megérkezett Banja Lukába, ahol Milorad Dodik szeretné átadni a magyar miniszterelnöknek megítélt állami kitüntetést. Orbánt a város repterén maga Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság államfője fogadta (Bosznia-Hercegovina két entitásból, voltaképp tagállamból áll, a másik a Bosnyák-Horvát Föderáció). Az esti program a boszniai N1 szerint egy informális vacsorából és fogadásból áll, a formális részt pénteken tartják.

Ahogy korábban írtuk, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének március 28-i vitáján Dodik bejelentette, hogy Orbán április 4-én este Banja Lukába érkezik, majd 5-én hivatalos programokon vesz részt. Látogatásának egyik programja, hogy várhatóan átveszi a januárban odaítélt kitüntetését, amit Dodik szerint olyanoknak adnak, akik „nyomot hagytak a köztársaság életében”.

A Bosznia egységét sokszor kikezdő, az elszakadást is belengető Dodik korábban emlékeztetett, hogy legutóbb Vlagyimir Putyin orosz elnök kapta ugyanezt a kitüntetést, és kiemelte, hogy Orbán és Putyin a boszniai Szerb Köztársaság barátai, és készek is ezt vállalni. Orbán és Dodik közt régóta jó a viszony, legutóbbi találkozójukon 45 milliárd forintot ígért a magyar miniszterelnök.

Szarajevói tárgyalások

Orbán Viktor még délután Szarajevóban kezdte boszniai programját, ahol Elmedin Konaković külügyminiszter fogadta a reptéren, majd találkozott Borjana Krištóval, a minisztertanács elnökével, azaz a kormányfővel. A boszniai horvát politikusnak megerősítette, Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozását – írja a Vijesti.

Krišto üdvözölte, hogy az Európai Bizottság is támogatja a folyamatot, és megköszönte az ebben játszott baráti magyar szerepet is. Ugyanakkor kijelentette, a Bosznia felett gyámkodó nemzetközi főképviselő (jelenleg a német Christian Schmidt) jelenléte nehezíti a csatlakozási folyamatot, márpedig minden változtatásról az országon belül kellene döntést hozni. Ehhez persze erősíteni kell az intézményeket és demokráciát is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!