Orbán kapta idén azt a magas állami kitüntetést a boszniai szerbektől, amit tavaly Putyinnak adtak

2024. január 9. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

A Boszniai Szerb Köztársaság napja alkalmából tartott rendezvénysorozat keretén belül Milorad Dodik, az entitás vezetője kitüntetéseket adott át, elmondása szerint olyanoknak, akik nyomot hagytak a köztársaság életében. Az egyik kitüntetett Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt, aki nem vett részt az ünnepségen – írta a vijesti.ba.

„Ma, nemzetnapi ünnepünkkor, büszkén emlékezünk mindazokra, akik tettek a Boszniai Szerb Köztársaság létezéséért és fennmaradásáért. Munkatársaimmal sokak aktivitását kísértük figyelemmel, és úgy döntöttünk, hogy a kitüntetéseket azoknak adjuk, akik maradandót alkottak. Ilyen ember többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki örömmel fogadta a kitüntetést, és valamikor februárban fogja személyesen átvenni” – méltatta Dodik a magyar kormányfőt.

Hozzátette: hogy Orbán Viktor elfogadta a Boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb kitüntetését, büszkeséggel tölti el a köztársaságot. „Hálásak vagyunk ennek az embernek azért, mert reális politikai szereplőként tekint ránk” – indokolta meg Dodik, miért esett a választás Orbánra.

Az elnök emlékeztetett, hogy legutóbb Vladimir Putyin orosz elnök kapta ugyanezt a kitüntetést, és kiemelte, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság barátai és készek is ezt vállalni, ilyesmire pedig a közelmúltig nem volt példa. Orbán és Dodik közt régóta jó a viszony, legutóbbi találkozójukon 45 milliárd forintot ígért a magyar miniszterelnök.

Dodik legutóbb azzal vonta magára a figyelmet, hogy kikiáltja a köztársaság függetlenségét, ha Donald Trump megnyeri az amerikai választást. És már bánja, hogy ezt nem tette meg, amikor először elnöknek választották. Az USA egyébként októberben szankciókat vezetett be Dodik családjával és üzleti körével szemben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!