Magasabb vámokat javasol az orosz gabonára az Európai Bizottság

2024. március 22. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Magasabb vámokat javasol az Európai Bizottság az orosz és belarusz gabonára, olajos magvakra, valamint a belőlük származó termékekre. Ahogy arról már korábban írtunk, Ursula von der Leyen bizottsági elnök már a pénteki hivatalos bejelentés előtt egy nappal beszélt a tervről.

A testület ugyanazokkal az érvekkel indokolta a lépést, mint egy nappal korábban a vezetője:

  • hogy megvédjék az EU piacát a destabilizálástól, ha Oroszország fegyverként használja a kiemelkedő gabonaexportőri szerepét;
  • kezeljék, hogy az Ukrajnától elfoglalt területekről besöpört és oroszként címkézett gabona jöhet be;
  • megakadályozzák az orosz exportbevételek felhasználását az Ukrajna elleni háborúra (a testület szerint tavaly 1,3 milliárd euróra rúgott az érintett termékek behozatala).

Az intézkedést arra hivatkozva terjesztenék ki Belaruszra, hogy politikailag és gazdaságilag is közel áll Oroszországhoz, ráadásul így nem használhatják ki ezt a kapcsolatot a vámok megkerülésére.

A javaslatról hivatalosan a tagállami miniszterekből álló Tanácsnak kell döntenie. Amint megteszik, a vámok azonnal életben lépnek. A Politico úgy tudja, hogy von der Leyen már megszerezte a tagállamok nem hivatalos, elvi beleegyezését a csütörtökön kezdődött állam- és kormányfői csúcson.

Közben a gazdatüntetések árnyékában a tagállamok egymással és az Európai Parlamenttel is vitáznak azon, hogy bevezessenek-e vészféket az ukrán gabonára. Erről és a csúcstalálkozó témáiról itt írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!