Nem veszik célba a húszik a kínai és az orosz hajókat a Vörös-tengeren

2024. március 21. – 07:38

frissítve

Nem veszik célba a húszik a kínai és az orosz hajókat a Vörös-tengeren
Emberek vizsgálják egy épület romjait és törmelékeit, amely egy izraeli légicsapást követően omlott össze a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2024. március 20-án – Fotó: Mondta Khatib / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken szavaz az ENSZ bizottsága az Egyesült Államok azon határozatáról, amely tűzszünetet követel Gázában a túszegyezmény részeként, közölte az ENSZ szóvivője, Nate Evans.

Az Egyesült Államok az elmúlt hetekben a tagokkal közösen dolgozta ki állásfoglalását, amely célja a tűzszünet biztosítása Gázában. A javaslat kitér a Hamász által elfogott túszok szabadon bocsátására is, illetve arra, hogy humanitárius segélyek tudjanak a tűzszünet alatt bejutni Gázába.

A jemeni húszik csütörtökön arról biztosították Kínát és Oroszországot, hogy az ő hajóikat nem fogják célbavenni a Vörös-tengeren. A kivételezést Mohammed Abdulsalam jelentette be, az Irán által támogatott húszi mozgalom főtárgyalója.

A húszik november óta fokozták támadásaikat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a kereskedelmi és katonai hajók ellen, számos hajótulajdonost arra kényszerítve, hogy elkerülje ezeket a nemzetközi kereskedelem számára létfontosságú útvonalakat. A lázadók, akik hatalmas területeket ellenőriznek Jemenben, és akiket Irán támogat, azt állítják, hogy támadásaikat a Gázai övezetben élő palesztinokkal való szolidaritásból hajtják végre.

Az ENSZ Műholdközpontja adta ki azt az elemzést, amely szerint a Gázában készült műholdfelvételek alapján a Gázai övezet épületeinek összesen 35 százaléka sérült meg. Ebbe beletartozik az a 31 ezer épület is, amely teljesen megsemmisült.

A február 29-én gyűjtött műholdképek azt mutatják, hogy jelentős pusztulás történt a legutóbb végzett megfigyelésekhez, 2023 novemberéhez és idén januárhoz képest. A 35 százalék nagyjából 88 800 épületet jelent, azaz közel 20 ezerrel nőtt a megrongálódott épületek száma januárhoz képest. Hán Júnisz szenvedte el a legnagyobb károkat: Izrael itt erősítette meg harcait a Hamásszal szemben.

Az ENSZ humanitárius szárnya még novemberben arról adott ki adatokat, hogy 46 ezer lakóház rongálódott meg Gázában.

(CNN)

Több mint 140 fegyverest öltek meg a négy napja tartó harcok során Gáza legnagyobb kórházában és környéké – közölte csütörtökön az IDF.

A Gázavárosban fekvő al-Sifa kórházról Izrael többször is azt állította, hogy a Hamász bázisként használja, amit a Hamász tagadott. A kórház területén több ezer palesztin húzta meg magát, akiknek az otthona megsemmisült a támadásokban.

Hétfő óta dúlnak a harcok a betegekkel és kitelepítettekkel zsúfolt, kiterjedt kórházkomplexumban és környékén. Szerdán az IDF közölte, hogy háromszáz, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint hallgattak ki a kórház területén, akik közül százhatvanat Izraelbe vittek további kihallgatásra.

(Guardian)

Az Egyesült Államok határozattervezetet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT), a javaslat szerint a BT azonnali tűzszünetre szólítana fel a Gázai övezetben, továbbá a Hamász terrorszervezet fogságában lévő izraeli túszok szabadon engedésére – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Dzsiddában.

A közel-keleti látogatáson tartózkodó Blinken a szaúd-arábiai sajtónak úgy nyilatkozott, reméli, hogy a BT tagországai támogatni fogják a javaslatot. „Nos, valóban van egy határozatunk, amelyet most terjesztettünk az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, és amely a túszok szabadon bocsátásához kötött azonnali tűzszünetre szólít fel, és nagyon reméljük, hogy az országok támogatni fogják ezt” – mondta Blinken, aki csütörtökön Szaúd-Arábiából Egyiptomba utazik tovább.

(MTI, Times of Israel)

  • Folytatódott a razzia az al-Sifa kórházban, 90 palesztin fegyverest öltek meg az izraeli csapatok.
  • Október 7. óta a WHO 410 támadást dokumentált a Gázai övezet egészségügyi létesítményei ellen. A támadások 685 halálos áldozatot követeltek, 902-en megsérültek, 99 létesítményben keletkezett kár, és 104 mentőautót érintettek.
  • Nagy-Britannia több mint kétezer tonna élelmiszert juttatott be a Gázai övezetbe.
  • A Hamász szerint Izrael elutasította a fogolycsere-megállapodási javaslatot.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!