A kormány ellenez és így végezhet egy uniós rendelettel, amit a Fidesz támogatott

2024. március 21. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

„Igen, ellenezzük” – nyilatkozta csütörtökön a magyar miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs a Politicónak az Európai Unió természet-helyreállítási rendeletének tervezetéről.

Ahogy arról korábban írtunk, a jogszabályról – természetvédők szerint alapos felvizezés után – már előzetes politikai alkut kötött a két döntéshozó, a miniszteri Tanács és az Európai Parlament. Utóbbi meg is szavazta a leegyeztetett szöveget. A Jobbik kivételével az összes voksoló magyar párt – így a Fidesz is – igent mondott rá, ráadásul

a WWF Magyarország szerint a kormány „eddig következetesen támogatta a rendelet kompromisszumokkal kialakított szövegét”.

A Tanácsban az EU-hoz rendelt tagállami követek szerdán tartottak volna próbaszavazást a javaslatról. Az Euronews úgy tudja, hogy ezt péntekre kellett halasztani, mert a magyar küldött nem tudta megmondani, hogyan voksolna, így időt adtak neki, mert épp a támogatásán múlt a szükséges többség. (A szerdaival szemben a pénteki ülésnél nem szerepel a javaslat a Tanács hivatalos oldalán.) A természetvédelmi miniszterek legközelebb hétfőn találkoznak, itt tarthatnák meg a hivatalos szavazást.

Orbán Balázs egyértelművé tette a helyzetet a Politicónak az uniós állam- és kormányfők találkozóján. „Igen, ellenezzük, mert nincs konszenzus róla” – mondta a jogszabályról. Kritizálta az „irracionális célokat” és az olyan intézkedéseket, amelyek szerinte tönkretesznek bizonyos társadalmi csoportokat.

Ahogy a Politico is megjegyzi, így jó eséllyel végeztek a jogszabállyal, mert már nincs meg a szükséges minősített többség. Az Euronews által említett hét ellenző vagy tartózkodó ország miatt valóban ki lehet számolni, hogy döntő a magyar szavazat. Júniusban újraválasztják az Európai Parlamentet, ami után az elakadt javaslatokat akár vissza is vonhatják.

A javaslattal 2030-ra a leromlott állapotú élőhelyek 20 százalékát, 2050-re pedig az egészét helyre kellene hozni. A mezőgazdasági célra lecsapolt tőzeglápok egy részét is vissza kellene állítani, de a visszavizesítés önkéntes a gazdáknak és az egyéni földtulajdonosoknak. Az uniós országoknak legalább 2030-ra a beporzó állatok, például méhek számának csökkenését is vissza kellene fordítaniuk, és a szöveg a különféle erdősítési mutatók javulását is elvárja, hárommilliárd fa elültetését irányozza elő. A részletekről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!