Először vettek őrizetbe valakit az LMBTQ-mozgalmat szélsőségesnek nyilvánító orosz törvény alapján

2024. március 20. – 22:44

Másolás

Vágólapra másolva

Elrendelte egy orosz bíróság annak a két kocsmai dolgozónak az őrizetbe vételét, akiket „a nemzetközi LMBTQ-mozgalom” tavalyi szélsőségesnek nyilvánítása és betiltása után elsőként vádoltak meg ennek alapján azzal, hogy szélsőséges szervezetben vettek részt – írja a Guardian.

Az igazságügyi minisztérium tavaly november közepén közölte, hogy az oroszországi LMBTQ-mozgalom tevékenységében „azonosították a szélsőséges irányultság különböző megjelenési formáit, beleértve a társadalmi és vallási viszály szítását”, majd november végén az orosz legfelsőbb bíróság is szélsőségesnek nyilvánította a mozgalmat. Szabálysértési eljárás azóta több is indult erre alapozva, de ez az első olyan eset, ahol büntetőügy lett a dologból.

Szerdán egy orenburgi bíróság bejelentette, hogy preventív jelleggel letartóztatták a városban működő Pose bár művészeti igazgatóját és vezetőjét, akikről azt írták, hogy a hagyományostól eltérő szexuális beállítottságúak és támogatják az országban betiltott nemzetközi LMBTQ-mozgalmat. A művészeti igazgatót azzal vádolják, hogy drag show-khoz választott ki fellépőket, a vezetőt pedig azzal, hogy ezeket rögzítette. A rendőrség razziázott is a bárban, az erről készült felvételek az internetre is felkerültek.

Oroszországban az elmúlt években egymást követték a szexuális kisebbségek elnyomását célzó intézkedések. Az orosz parlament alsóháza tavaly októberben minden korosztályra kiterjesztette az „LMBTQ-propagandát” tiltó törvényt, ami addig csak a kiskorúakra vonatkozott, de a homoszexualitást a pedofíliával összemosó jogszabályok is születtek.

Az „LMBTQ-propagandát” tiltó törvény alapján idén júliusban megbírságoltak egy streamingoldalt egy meleg karakter miatt. Nem sokkal később Putyin aláírta a nemváltoztatást megtiltó törvényt. Az is előfordult, hogy egy orosz képviselőnő a Barbie-babák betiltása mellett kampányolt, mert szerint ezek a játékok „az LMBTQ-lobbi programjának motorjai.” A mostani ügy sem túl meglepő, ugyanis a törvény nem konkretizálja, hogy pontosan kikre terjed ki, azaz gyakorlatilag bárki ellen felléphetnek, akinek bármi köze van az LMBTQ-mozgalomhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!