Szélsőségesnek minősítette az LMBTQ-mozgalmat az orosz legfelsőbb bíróság

2023. november 30. – 20:28

Szélsőségesnek minősítette az LMBTQ-mozgalmat az orosz legfelsőbb bíróság
Az orosz legfelsőbb bíróság egyik tagja felolvassa az LMBTQ-mozgalmat szélsőségesnek minősítő döntést – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább fokozódik a szexuális kisebbségek elnyomása Oroszországban: az orosz legfelsőbb bíróság csütörtökön szélsőségesnek minősítette az LMBTQ-mozgalmat, egyúttal az igazságügyi minisztérium kérésére jóváhagyták „a nemzetközi LMBTQ-mozgalom” betiltását, írja a Reuters. Az igazságügyi minisztérium november közepén azt közölte, hogy az oroszországi LMBTQ-mozgalom tevékenységében „azonosították a szélsőséges irányultság különböző megjelenési formáit, beleértve a társadalmi és vallási viszály szítását.”

A döntés ellen az ENSZ emberi jogi főbiztosa is tiltakozott. Volker Turk felszólította az orosz hatóságokat, hogy vonják vissza a jogvédők munkáját ellehetetlenítő, és az LMBTQ-embereket hátrányosan megkülönböztető jogszabályokat. Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov a csütörtöki döntés után azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a Kreml nem követi az ügyet, ezért nem is kommentálja a bíróság döntését.

Oroszországban az elmúlt években egymást követték a szexuális kisebbségek elnyomását célzó intézkedések. Az orosz parlament alsóháza tavaly októberben minden korosztályra kiterjesztette az „LMBTQ-propagandát” tiltó törvényt, ami addig csak a kiskorúakra vonatkozott, de a homoszexualitást a pedofíliával összemosó jogszabályok is születtek.

Az „LMBTQ-propagandát” tiltó törvény alapján idén júliusban megbírságoltak egy streamingoldalt egy meleg karakter miatt. Nem sokkal később Putyin aláírta a nemváltoztatást megtiltó törvényt. Legutóbb egy orosz képviselőnő a Barbie-babák betiltása mellett kampányolt, mert szerint ezek a játékok „az LMBTQ-lobbi programjának motorjai.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!