Tovább szigorítják az LMBTQ-ellenes törvényt Oroszországban

2022. október 27. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma csütörtökön minden korosztályra kiterjesztette az „LMBTQ-propagandát” tiltó törvényt, amely eddig csak a kiskorúakra vonatkozott. A Duma jóváhagyása után a törvényjavaslat a felsőház (Szövetségi Tanács) elé kerül majd, innen pedig – elfogadása esetén – az elnökhöz aláírásra, írja az MTI.

A Duma egyhangúlag szavazta meg, hogy ezentúl ne csak a gyerekek, hanem az egész társadalom számára legyen tilos a homoszexualitást és más, szexuális kisebbségeket „népszerűsítő tevékenység” folytatása. Ennek értelmében törvényellenesnek minősülne, és komoly bírságot vonna maga után minden olyan esemény, tevékenység, film, könyv, hirdetés, amely a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket és az általuk vallott értékeket népszerűsíti.

Az Interfax orosz hírügynökség azt írja, hogy a törvénytervezet szigorítja a reklámokra vonatkozó követelményeket, amelyek ezentúl nem tartalmazhatnak „nem hagyományos szexuális attitűdöket vagy preferenciákat bemutató információkat”.

Az állampolgárok akár 400 ezer rubel (2,7 millió forint) büntetést kaphatnak a törvény megsértéséért. Jogi személyekre 5 millió rubel (33,5 millió forint) összegű bírságot is kiszabhatnak, a külföldi jogsértőket pedig kitoloncolhatják az országból.

Szentpétervári melegfelvonulás 2017. augusztus 12-én – Fotó: Olga Maltseva / AFP
Szentpétervári melegfelvonulás 2017. augusztus 12-én – Fotó: Olga Maltseva / AFP

Alekszandr Hinstejn, a törvényjavaslat fő megalkotóinak egyike szerint a jogszabály nem tekinthető a cenzúra eszközének. Mint ahogy azt a képviselő egy múlt heti meghallgatáson mondta, „nem az LMBT-re, mint jelenségre való utalásokat tiltjuk be, hanem annak propagálását, ezért itt a szóhasználat rendkívül fontos” – tette hozzá.

Kisebbségi jogokat támogató érdekcsoportok és civil szervezetek, köztük az LGBT Network nevű, jogi tanácsadással foglalkozó szervezet élesen kritizálta a törvényjavaslatot, amely szerintük megalázza és diszkriminálja az LMBT-közösséget.

A hatóságok már az eddig érvényben lévő törvényt is többször alkalmazták. A jogszabály lehetővé tette a Pride-felvonulások megakadályozását, aktivisták előállítását, de október elején a TikTokra is több millió rubeles pénzbüntetést szabtak ki a törvény megsértése miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!