Borrell: Szélsőséges izraeli telepesek elleni szankciókról egyeztek meg az EU külügyminiszterei

2024. március 19. – 05:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió külügyminiszterei a hétfői ülésükön új szankciókat támogattak Oroszországgal szemben, jelentette be Josep Borrell. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arról beszélt, hogy 30 személyről és szervezetről vagy cégről van szó, akik valamilyen formában felelősök a február közepén elhunyt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij meggyilkolásáért, és akikkel szemben az Amerikai Egyesült Államok már büntetőintézkedéseket vezetett be.

A Politico szerint erről az uniós tagállamok EU-hoz rendelt követei szerdán egyezhetnek meg és a miniszterek írásbeli eljárással hozhatják meg a formai döntést.

Borrell szerint szélsőséges izraeli telepesek elleni szankciók mögé is egyhangú többség állt. Elismerte, hogy a legutóbbi ülésükön nem volt így, de mostanra a korábbi blokkolók azt mondták, tartózkodnak, nem ellenzik a döntést. Szerinte a döntést már csak a követek elé kell küldeni, hogy elfogadhassák.

Ahogy arról korábban írtunk, utolsóként a magyar kormány tartotta fel a megegyezést. A Reuters a miniszteri ülés előtt úgy értesült, hogy a tagállamok munkacsoporti szinten (ez politikailag a miniszteri és az eggyel alsóbb, nagyköveti alatt van) már megegyeztek. Az EUobserver is arról írt, hogy a magyar kormány pénteken elengedte a blokkolást. Szijjártó Péter a hétfői ülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján magától és a közel-keleti helyzetről szóló általános kérdésre válaszolva sem beszélt a szélsőséges telepesek elleni esetleges szankciókról. Februárban elfogadhatatlannak tartotta, hogy a szélsőséges telepesek elleni fellépést összekössék a Hamász terrorszervezet elleni további szankciókkal, ahogy „több tagország” tenné, mert így egyenlőségjelet tennének közéjük.

A hétfői ülésen a miniszterek – az uniós tagállamok követei után – megegyeztek az uniós fegyverszállításokat támogató kereten belül névleg ötmilliárd euróval, kifejezetten Ukrajnának létrehozott alapról is. (A magyar kormány konstruktívan tartózkodott és Szijjártó szerint a magyar támogatás ára egy jogszabály-módosítás volt, hogy a döntésből Magyarország semmilyen politikai vagy pénzügyi terhet nem vállal.) Borrell elmondta, hogy akár azok a tagállamok is részleges térítést kérhetnek, amelyek cseh vezetéssel az EU-n kívülről vesznek 800 ezer tüzérségi lőszert.

Az uniós kvázikülügyminiszter a következő (csütörtökön kezdődő) európai uniós csúcstalálkozó előtt azt is javasolni fogja, hogy a zárolt orosz vagyon profitját Ukrajna védelmére fordítsák. Szerinte széles támogatás áll a terv mögött, de néhány tagállam „további részleteket” kért, nincs egyhangú támogatás, de „erős konszenzus” igen. Nem értett egyet azzal az újságírói felvetéssel, hogy nem lenne-e egyszerűbben elfogadható az ukrán újjáépítésre adni a pénzt. „Nem tudom azt mondani, hogy bárki ellenkezett volna, de egy konkrét javaslatot akartak, hogy gondosan tanulmányozhassák a jogalapot”, mert érthető okokból nem akarnak nemzetközi jogot sérteni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!