Netanjahu jóváhagyta a rafahi offenzíva tervét

2024. március 15. – 09:59

frissítve

Netanjahu jóváhagyta a rafahi offenzíva tervét
Füst száll fel egy gázai robbanás után, az Izrael és a Hamász terrorcsoport között zajló konfliktus közepette 2024. március 14-én -Fotó: Amir Cohen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Irreálisak a Hamász tűzszünetre vonatkozó követelései – így reagált Netanjahu hivatala arra, hogy a Hamász terrorszervezet 700-1000 fő palesztin fogoly szabadon bocsátását kéri Izraeltől az izraeli foglyok elengedéséért cserébe, közülük 100 fő életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

A tűzszüneti tervet a Hamász a közvetítők és az Egyesült Államok elé terjesztette – írja a Reuters. Kezdetben nőket, gyerekeket és beteg túszokat adnának át Izraelnek, csakhogy követeléseik Netanjahu hivatala szerint irrelisak. Ennek ellenére egy izraeli küldöttség a kabinet pénteki ülése után Dohába utazik, hogy megvitassa a helyzetet. (Reuters)

Az izraeli miniszterelnök jóváhagyta a rafahi katonai akcióterveket, ezért azt Izraei Védemi Erő felkészül a műveletre és a lakosság evakuálására – közölte a miniszterelnöki hivatal. A bejelentés az izraeli biztonsági kabinet Tel-Avivban tartott ülése után érkezett. A Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban becslések szerint 1,4 millió ember él, közülük sokan már ide menekültek Gáza más területeiről.

Izrael korábban azt mondta, hogy a palesztinokat Rafahból a gázai „humanitárius enklávékba” szállítanák, mielőtt az Izraeli Védelmi Erők bármilyen támadást indítanának a Gázai övezet utolsó megmaradt területe ellen. Ebben a cikkünkről részletesen írtunk a rafahi helyzetről. (CNN)

Pénteken feltűnt a Gázai övezet partjainál az a hajó, ami március 12-án hajózott ki 200 tonna élelmiszerrel a ciprusi kikötőből. Azt nem tudni, hogy a hajó, ami pénteken reggel kb. öt kilométerre volt a parttól, tényleges mikor köt ki. Ciprus, mely a tengeri folyosó kiindulópontját adta, azt mondta, hogy egy második, nagyobb hajót is felkészítettek ugyanerre az útra.

Az Open Arms nevű hajó a ciprusi Larnaca kikötőjéből indult egy uszályt vontatva, amely kb. 200 tonna lisztet, rizst és fehérjét visz. A nagyrészt az Egyesült Arab Emírségek által finanszírozott missziót az amerikai székhelyű World Central Kitchen jótékonysági szervezet intézte, míg a hajót a spanyol Proactiva Open Arms jótékonysági szervezet biztosította. (Guardian)

Legalább 20-an meghaltak és 155-en megsebesültek éjszaka a Gázai övezet északi részén egy humanitárius segélyeket elosztó központ előtt, a gázai egészségügyi minisztérium pénteki közlése szerint az izraeli hadsereg (IDF) lőtt az összegyűlt emberek közé. Az IDF bejelentette, hogy nincs köze az incidenshez. Az övezetet ellenőrző Hamász szerint tankokból és helikopterekről szándékosan lőtte a gázavárosi központ előtti tömeget.

Az izraeli hadsereg (IDF) tagadta a Hamász állítását, hozzátéve, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, valamint felszólította a sajtót, „ne adjon teret hamis híreknek”. Szemtanúkra hivatkozva azt írta a CNN, hogy tank vagy tüzérségi támadás történhetett. A térséget várhatóan pénteken éri el az első, segélyeket szállító hajó, amely péntek reggeli információk szerint 30 kilométerre volt a gázai partoktól. Palesztin tisztségviselők és az ENSZ munkatársai üdvözölték a kezdeményezést, de máris leszögezték, hogy a tengeri úton eljuttatott segélyek nem helyettesíthetik a szárazföldi segélykonvojokat.

Csütörtök este a Hamász azt közölte, átfogó béketervet mutatott be a háborúban közvetíteni igyekvő feleknek – Egyiptomnak, Katarnak, valamint az Egyesült Államoknak –, mely rendelkezne a humanitárius segélyekről, az izraeli csapatok kivonásáról és az otthonaikból elűzött gázaiak hazatéréséről, valamint a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok elengedéséről is. (MTI)

  • Gázában fogva tartott izraeli túszok hozzátartozói csütörtök reggel tüntetést tartottak Tel-Avivban, és ideiglenesen lezártak egy autópályát.
  • Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy további segélykonvojok szállítását fogja elősegíteni, miután új szárazföldi útvonal nyílt meg a Gázai övezetbe.
  • Izrael 1,4 millió kitelepített palesztint szándékozik a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városából „humanitárius enklávékba” költöztetni a tervezett katonai támadás előtt.
  • A demokraták szenátusi vezetője, Chuck Schumer új választások szorgalmazott Izraelben, és azzal vádolta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy a saját politikai túlélését az ország érdeke elé helyezi.

Az előző nap eseményeit itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!