A demokraták szenátusi vezetője keményen bírálta Netanjahut, szerinte új választásokat kellene tartani Izraelben

2024. március 14. – 14:43

frissítve

A demokraták szenátusi vezetője keményen bírálta Netanjahut, szerinte új választásokat kellene tartani Izraelben
Fotó: Spencer Platt / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A demokraták szenátusi vezetője, Chuck Schumer új választások szorgalmazott Izraelben, és azzal vádolta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy a saját politikai túlélését az ország érdeke elé helyezi. Schumer a legmagasabb pozíciót betöltő zsidó politikus az Egyesült Államokban, és a szenátusban elmondott beszédében keményen kritizálta Netanjahut.

Szerinte Netanjahu a közel-keleti béke egyik akadálya a Hamász terrorszervezet, a radikális jobboldali izraeliek és Mahmúd Abbász, a ciszjordániai Palesztin Hatóság elnöke mellett, akinek Schumer szerint le kellene mondania.

Schumer szerint rengeteg civil áldozata van Izrael gázai offenzívájának, ami azzal fenyeget, hogy elidegenítheti az ország szövetségeseit, és globális páriává teheti Izraelt. A demokrata szenátor szerint Izraelnek jobban oda kellene figyelnie a gázai civilek védelmére, de azt is hozzátette, hogy sokan nem veszik eléggé figyelembe, hogy a Hamász hogyan használja élő pajzsként a palesztin civileket. A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint több mint 30 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben október 7. óta, többségük nő és gyerek lehetett.

Chuck Schumer a washingtoni Capitolium épületében 2024. március 14-én – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Chuck Schumer a washingtoni Capitolium épületében 2024. március 14-én – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Schumer szerint csak kétállami megoldása lehetséges az évtizedes konfliktusnak, aminél „egy demilitarizált palesztin állam” létezik Izrael mellett. Szerinte a palesztin államiságot elutasító Netanjahu Izrael jövőjét is kockáztatja. Schumer azt mondta, hogy Izraelnek joga van megválasztani a saját vezetőit, de szerinte az a fontos, hogy az izraeliek dönthessenek, ehhez pedig választások megtartását javasolja.

A demokrata politikus beszédét groteszknek és példátlannak nevezte Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője. Szerinte álszent olyan amerikaiaktól Izrael demokratikusan megválasztott vezetőjének eltávolítására utalni, akik annyit beszélnek az amerikai demokráciába történő külföldi beavatkozásokról. Izrael washingtoni nagykövete, Michael Herzog az X-en bírálta Schumer beszédét.

Joe Biden amerikai elnök március 10-én beszélt arról, hogy Netanjahu „többet árt Izraelnek, mint amennyit segít”. Biden szerint az, hogy tömegével halnak meg civilek Gázában, ellentétes azzal, amit Izrael képvisel. Washington továbbra is amellett van, hogy Izrael ne kezdjen nagyobb katonai offenzívába a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában, amíg nincs terv a civilek evakuálására. Biden „vörös vonalnak” nevezte az esetleges inváziót. Ugyanakkor kijelentette, hogy nem fogják magára hagyni Izraelt, Izrael támogatása továbbra is kritikus fontosságú.

Netanjahu Bidenre reagálva azt mondta: „Nem tudom pontosan, mire gondolt az amerikai elnök, de ha arra, hogy az izraeliek többségének akaratával szembemenő politikát folytatok, és hogy mindez sérti Izrael érdekeit, akkor mindkét dologban téved.” Netanjahu szerint politikáját az izraeliek túlnyomó többsége támogatja. Az izraeli miniszterelnök szerint „határozottan vissza kell utasítanunk azt a kísérletet, hogy lenyomjanak a torkunkon egy palesztin államot. Ha ezt nem tesszük meg, akkor megismétlődik az október 7-i mészárlás”. (BBC, New York Times)

Izrael 1,4 millió kitelepített palesztint szándékozik a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városából „humanitárius enklávékba” költöztetni a tervezett katonai támadás előtt – jelentette be az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője szerdán.

Daniel Hagari szerint a rafahi offenzíva „olyasmi, amit meg kell tennünk”, de a támadás időzítése „a feltételek lehetővé tételétől” függ.

„Mik a feltételek? Biztosítanunk kell, hogy 1,4 millió ember humanitárius enklávékba költözzön, amelyeket a nemzetközi közösséggel közösen hozunk létre. Ők biztosítanak majd számukra ideiglenes lakhatást, élelmiszert, vizet, tábori kórházakat.”

A gázai lakosság több mint fele jelenleg az Egyiptommal határos Rafahban húzza meg magát, miután elmenekült az övezet északi és középső részéből.

(CNN)

Az IDF bejelentette, hogy Izrael további segélykonvojok szállítását fogja elősegíteni, miután új szárazföldi útvonal nyílt meg az élelmiszereknek Gáza északi részére történő szállítására. Daniel Hagari ellentengernagy úgy fogalmazott, „megpróbáljuk elárasztani a területet humanitárius segélyekkel”.

Az IDF korábban bejelentette, hogy kedd este hat élelmiszert szállító teherautó hatolt be a gázai határkerítés 96-os kapuján keresztül. Az IDF szóvivője elmondta, hogy további konvojok, valamint más belépési pontokról érkező szállítmányok fognak érkezni, a légi és tengeri szállítás mellett, hozzátéve, hogy többet kell tenni annak érdekében, hogy a segélyt igazságosan és hatékonyan lehessen szétosztani.

Az ENSZ szerint Gázában legalább 576 000 palesztint – a lakosság egynegyedét – fenyegeti az éhínség. Az ENSZ korábban azért kritizálta Izraelt, mert „a folyamatos harcok és az izraeli bombázások, valamint a bizonytalanság, a gyakori határzár és a hozzáférési korlátozások” akadályozzák a biztonságos és hatékony segélyezési műveleteket.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint eddig 27 ember, köztük 23 gyerek halt meg alultápláltság és kiszáradás következtében Gáza északi részén.

A Gáza északi részébe jutott korlátozott mennyiségű segélyt szinte teljes egészében az izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Shalom és az egyiptomi ellenőrzés alatt álló Rafah átkelőkön keresztül szállították, amelyek Gáza déli részén találhatók, majd teherautókkal osztották szét, de az elmúlt hónapokban egyre nehezebben jutottak el ide a szállítmányok.

Szerdán az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNWRA) közölte, hogy az izraeli erők megtámadtak egy élelmiszerosztó központ ellen Rafahban, megölve a személyzet egy tagját és megsebesítve 22 másikat. A gázai egészségügyi minisztérium szerint öten haltak meg az izraeli csapásban, az IDF szerint egy „pontos csapás” végzett a Hamász egyik parancsnokával.

(BBC)

Gázában fogva tartott izraeli túszok hozzátartozói csütörtök reggel Tel-Avivban tüntetést tartottak, és ideiglenesen lezártak egy autópályát is.

A demonstrálók a túszok képeit, és „élve akarjuk őket, nem koporsóban” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben.

A feltételezések szerint még mindig közel 134 izraelit tartanak fogva Gázában, de nem világos, hogy közülük hányan vannak még életben.

(Guardian)

  • A német védelmi miniszter jóváhagyta segélyek ledobását a Gázai övezetben. A Jordánia kezdeményezésére szervezett műveletben Németország mellett Franciaország és az Egyesült Államok is részt vesz.
  • Az Egyesült Királyság vizsgálatot sürget a Hán Júnisz-i orvosokat ért állítólagos izraeli abúzus ügyében.
  • Az EU külügyi vezetője szerint háborús fegyverként használják az éhezést Gázában.
  • Agyonlőttek izraeli rendőrök egy 12 éves fiút Kelet-Jeruzsálemben, mert az meggyújtott egy tűzijátékot.
  • ENSZ-élelmiszerdepót lőtt Izrael, szerintük Hamász-parancsnokra céloztak.

Az előző nap eseményeit itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!