Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy megpróbálja „elárasztani” Gázát segélyekkel

2024. március 14. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az IDF bejelentette, hogy Izrael további segélykonvojok szállítását fogja elősegíteni, miután új szárazföldi útvonal nyílt meg az élelmiszereknek Gáza északi részére történő szállítására. Daniel Hagari ellentengernagy úgy fogalmazott, „megpróbáljuk elárasztani a területet humanitárius segélyekkel”.

Az IDF korábban bejelentette, hogy kedd este hat élelmiszert szállító teherautó hatolt be a gázai határkerítés 96-os kapuján keresztül. Az IDF szóvivője elmondta, hogy további konvojok, valamint más belépési pontokról érkező szállítmányok fognak érkezni, a légi és tengeri szállítás mellett, hozzátéve, hogy többet kell tenni annak érdekében, hogy a segélyt igazságosan és hatékonyan lehessen szétosztani.

Az ENSZ szerint Gázában legalább 576 000 palesztint – a lakosság egynegyedét – fenyegeti az éhínség. Az ENSZ korábban azért kritizálta Izraelt, mert „a folyamatos harcok és az izraeli bombázások, valamint a bizonytalanság, a gyakori határzár és a hozzáférési korlátozások” akadályozzák a biztonságos és hatékony segélyezési műveleteket.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint eddig 27 ember, köztük 23 gyerek halt meg alultápláltság és kiszáradás következtében Gáza északi részén.

A Gáza északi részébe jutott korlátozott mennyiségű segélyt szinte teljes egészében az izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Shalom és az egyiptomi ellenőrzés alatt álló Rafah átkelőkön keresztül szállították, amelyek Gáza déli részén találhatók, majd teherautókkal osztották szét, de az elmúlt hónapokban egyre nehezebben jutottak el ide a szállítmányok.

Szerdán az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNWRA) közölte, hogy az izraeli erők megtámadtak egy élelmiszerosztó központ ellen Rafahban, megölve a személyzet egy tagját és megsebesítve 22 másikat. A gázai egészségügyi minisztérium szerint öten haltak meg az izraeli csapásban, az IDF szerint egy „pontos csapás” végzett a Hamász egyik parancsnokával.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!