Dél-afrikai miniszter: Erőszakkal kellene megtörni az izraeli blokádot, ami meggátolja, hogy a segélyszállítmányok bejussanak Gázába

2024. március 7. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-afrikai nemzetközi kapcsolatokért felelős miniszter, Naledi Pandor kedden azt mondta, hogy erőszakkal kellene megtörni az izraeli blokádot, ami meggátolja, hogy a segélyszállítmányok bejussanak Gázába. „A világ vezetőinek utasítania kellene a fegyveres erőket arra, hogy menjenek a rafahi határhoz, és kísérjék el az összes teherautót a Gázai övezetbe és Ciszjordániába. Mivel Izraelt szoros kapcsolat fűzi ezekhez az országokhoz, ezért a konvojok biztonságban át tudnának haladni. Nem tudom elképzelni, hogy az izraeli erők tüzet nyitnának rájuk” – fejtette ki Pandor.

Légi úton érkező élelmiszersegély Gáza felett március 5-én – Fotó: Amir Cohen / Reuters
Légi úton érkező élelmiszersegély Gáza felett március 5-én – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerdán bejelentette, hogy az izraeli hadsereg visszafordított egy 14 kamionból álló élelmiszer-szállítmányt, mellyel a Gázai övezet északi részét próbálták elérni. A WHO egyik gyerekorvosa szerint a gázai gyerekek többsége naponta egyszer jut csak ételhez, a gyerekorvosok a súlyos alultápláltságra legfeljebb só- és cukoroldatokat tudnak adni a rászorulóknak.

Mint írtuk, a Dél-Afrikai Köztársaság decemberben azzal vádolta meg Izraelt, hogy népirtást követett el a gázai palesztinok ellen. A hágai Nemzetközi Bíróság január végén részben elfogadta a Dél-Afrika által megfogalmazott beadványt. Az ENSZ bírósága nem ítélt abban a kérdésben, hogy Izrael valóban népirtást követ-e el – ennek megállapítása akár éveket is igénybe vehet –, de „ideiglenes védelmi intézkedéseket” írt elő Izrael számára. Minderről bővebben itt írtunk.

(Africanews)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!