Megegyezés nélkül távozott a kairói béketárgyalásról a Hamász

2024. március 7. – 15:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász küldöttsége a gázai tűzszünetről szóló megállapodás nélkül távozott a kairói tárgyalásokról, de a fegyveres csoport szerint az Izraellel folytatott közvetett tárgyalásoknak még nincs vége.

Izrael nem küldött küldöttséget Kairóba, arra hivatkozva, hogy először látni akarják a listát azokról az izraeli túszokról, akik még életben vannak, és akiket a megállapodás értelmében szabadon engedhetnek. Izrael szerint nagyjából 130 izraeilt tarthatnak fogva Gázában, de közülük legalább 30 meghalhatott már. A Hamász egyelőre nem adott át listát a túszokról.

A javasolt megállapodás szerint 40 izraeli túszt engednének szabadon, cserébe mintegy tízszer annyi palesztin foglyot szabadítanának ki izraeli börtönökből. A javasolt 40 napos fegyverszünet során az égetően szükséges segélyek is nagyobb számban juthatnának be Gázába.

A Hamász közleménye szerint küldöttsége csütörtök reggel elhagyta Kairót, hogy tárgyaljon a szervezet vezetőségével, de „a tárgyalások és az erőfeszítések folytatódnak az agresszió leállítása, a kitelepítettek hazatérése és a népünknek szánt segélyek eljuttatása érdekében”.

A november végi egyhetes tűzszünet során 105 túszt – többségükben nőket és gyermekeket – engedtek szabadon, cserébe az izraeli börtönökben lévő mintegy 240 palesztin fogolyért.

Újabb megállapodás nélkül nagyobb a veszélye annak, hogy a feszültségek tovább fokozódnak a ramadán alatt, amely idén a holdnaptártól függően vasárnap vagy hétfőn kezdődik.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!