New York Times: Ramadánig nem lesz tűzszünet, és ennek nem csak Gázában lehetnek katasztrofális következményei

2024. március 7. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

A New York Timesnak nyilatkozó amerikai és közel-keleti illetékesek szerint „egyre kisebb az esély arra”, hogy még a hétvégén kezdődő Ramadán előtt nyélbe üthetnek egy tűzszünetet.

Tavaly november végén a két félnek sikerült egy kölcsönös fogolycserével megfejelt hétnapos fegyvernyugvásban megállapodnia, ezt azonban az azóta eltelt három hónap alatt nem sikerült megismételni. A Párizsban közvetítők útján folytatott megbeszéléseken körvonalazódni látszott egy olyan konstrukció, mely szerint a Gázai övezet jelentős részét már megszálló Izrael kész belemenni egy hathetes fegyvernyugvásba, ha a terrorszervezet elengedi az október 7-én túszul ejtett emberek közül a nőket, az időseket a betegeket és a sebesülteket. Ha pedig ezek a feltételek kölcsönösen teljesülnek, akkor Izrael a további túszokért cserébe később elkezdene terrorizmussal kapcsolatos vádakkal bebörtönzött palesztinokat is szabadon engedni – a zsidó állam minden egyes izraeliért kész lenne 10 palesztint átadni. Azonban a Hamász a háború befejezését és az izraeli csapatok teljes kivonását követelte, és ezt Izrael nem fogadta el. A tárgyalásokat az is megnehezítette, hogy a Hamász emigrációban élő politikai szárnya és a gázai parancsnokok közti kommunikáció igen nehézkessé vált.

És hogy miért lett volna fontos pont a ramadán időszakára elérni a fegyvernyugvást? Leginkább azért, mert a nappali böjtölés és esti lakomázás által fémjelzett ünnepi hónap idején még az amúgy csendesebb években is rendszeresek az Izrael és a palesztinok közti incidensek. Idén pedig az Izrael által megszállt, már október 7-e előtt is forrongó Ciszjordániában és Jeruzsálemben a háborús indulatok miatt nagyszabású megmozdulásokra, véres összecsapásokra számítanak.

(New York Times)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!