Navalnij özvegye Putyin elleni tiltakozásra hívja az oroszokat

2024. március 6. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Putyinnak felelnie kell azért, amit az országommal tett. Putyinnak felelnie kell érte, amit egy szomszédos, békés országgal tett. És Putyinnak felelnie kell mindenért, amit Alekszejjel tett” – fogalmazott február végén, férje, Alekszej Navalnij halálát követően az Európai Parlamentben Julija Navalnaja, Navalnij özvegye, akit Navalnij halála óta az oroszok egy részének támogatását is élvezi.

Navalnaja tömeges tiltakozásra hívta a közvéleményt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben egy szerdai YouTube-videóban, írja a Reuters. A felvételen Navalnaja azt mondta, hogy a férje temetésére összegyűlt tömeg felélesztette benne a reményt, és szeretné továbbvinni férje aktuális orosz rendszerrel szembeni küzdelmét. Navalinij egyik utolsó nyilvános üzenetében tiltakozásra hívta az oroszokat, arra kérte őket, hogy árasszák el a szavazóhelyiségeket, legyenek ott minél többen, így tiltakozzanak Putyin ellen a március 17-i elnökválasztás napján.

Erre hívta most az oroszokat özvegye, Navalnaja is. „Ez egy egyszerű és biztonságos akció, nem tiltható meg, és emberek millióinak segít abban, hogy lássa, sokan hasonlóan gondolkodnak, hogy rájöjjenek, nincsenek egyedül” – mondta Navalnaja.

Alekszej Navalnijt, a legismertebb orosz ellenzékit 2020 augusztusában novicsokkal mérgezték meg egy Szibériából Moszkvába tartó gépen. Berlinben kezelték, ahonnan 2021 januárjában tért haza Oroszországba. Ott azonnal őrizetbe vették, mert az életmentő kezelése miatt egy felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt hagyta el Oroszországot. Abban az évben megkapta az Európai Parlament gondolatszabadságért adott Szaharov-díját.

Navalnij ellen sorra indultak az eljárások, a terrorizmus elleni törvény alapján szélsőséges nézeteket valló személynek is bélyegezték, egyre-másra kapta az újabb börtönbüntetéseket. Azóta különböző börtönökben tartották fogva, legutóbb karácsonykor derült ki, hogy az északi sarkkör közelében fekvő IK-3-as büntetőtáborba szállították. Ott halt meg rejtélyes körülmények között február közepén. Julija Navalnaja napokkal később bejelentette, hogy folytatni fogja a férje munkáját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!