Magyarországnak jutna Kárpátalja Dmitrij Medvegyev térképén

2024. március 4. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború 2022-es kitörése óta megszokhattuk, hogy Dmitrij Medvegyev volt államfő és miniszterelnök, jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese mindenkit igyekszik túllicitálni durva mondásokban (hogy miként vált megosztó figurává, arról korábbi portrénkban írtunk). Most azonban nem is annyira színpadi produkciója, mintsem a mögötte megjelenő térkép keltett feltűnést.

Medvegyev egy dél-oroszországi előadásán arról beszélt a Reuters szerint, hogy Ukrajna mindig is Oroszország része volt, és ezeknek a történelmi területeknek vissza kell térniük az anyaországhoz, Ukrajna kapitulációja után. Medvegyev nagy tapsot aratva így fogalmazott:

„Ukrajna egyik korábbi vezetője egy ponton azt mondta, hogy Ukrajna nem Oroszország. Ennek a koncepciónak örökre el kell tűnnie. Ukrajna határozottan Oroszország.”

Nem is annyira a szokásos hangzatos beszéd keltett feltűnést, hanem a Medvegyev mögé kivetített hatalmas térkép. Ezen az látható, hogy Oroszország része Ukrajna teljes keleti fele, tengerpartja és persze a Krím is. Északnyugat-Ukrajnát – az amúgy ellenségként kezelt – Lengyelországhoz csatolnák, Románia Moldova északi része körül szerezne területeket,

Magyarország pedig megkapná Kárpátalját.

A térkép alapján Ukrajna mindössze Kijev megyéből állna. Moldovát és a szövetséges Belaruszt érintetlenül hagynák a rajz szerint.

Medvegyev egyébként arról is szót ejtett, hogy szó sem lehet békekötésről a jelenlegi ukrán vezetéssel, és hogy bármely jövőbeli ukrán kormánynak el kell fogadnia a harctéri realitásokat. A Kelet és a Nyugat kapcsolatáról azt mondta, az amerikaiakkal rosszabb most a viszony, mint a harmadik világháborús félelmeket előhívó 1962-es kubai rakétaválság idején.

A magyar kormány nyugatról sok kritikát kap azért, ahogy az ukrajnai háború ügyében kommunikál. Ehhez képest Szijjártó Péter január 29-én közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján: Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Ezért megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, mit szólnak a medvegyevi térképhez. Amint reagálnak, közöljük a választ.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!