Medvegyev megmondta, mit kell tenni az értelmiségi szardarabokkal

2023. január 9. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

Adott némi támpontot Dmitrij Medvegyev ahhoz, hogy mi a teendő az árulókkal. A két putyini ciklus között 2008-tól 2012-ig az orosz elnöki posztot betöltő politikus – aki elnöksége alatt hatévesre növelte az elnöki ciklust, előkészítve a kényelmesebb terepet Vlagyimir Putyin visszatéréséhez – az Ukrajna ellen indított támadás óta rendszeresen tesz ultraradikális kijelentéseket. Vasárnap a Telegramon megírta, hogy mi legyen azokkal, akik szerinte „átálltak az ellenséghez, és az orosz haza halálát kívánják”. „Többek között azokkal a szardarabokkal, akik nemrég még az úgynevezett értelmiségi elithez sorolták magukat.” Medvegyev szerint alapesetben a törvény erejével kell lecsapni rájuk, „de ha a törvények nem működnek vagy nem érik el céljukat, akkor a háborús idők szabályai szerint” kell eljárni. „A háborúk alatt mindig is voltak ilyen különleges szabályok és olyan észrevétlen emberek csöndes csoportjai, akik azoknak eredményesen érvényt szereztek.”

Az egykori miniszterelnöktől, jelenleg az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesétől ma már nem idegen ez a hang, legfeljebb az benne a meglepő, hogy háborús időről beszél, miközben Oroszországban törvény tiltja, hogy az Ukrajna ellen indított agressziót bárki háborúnak nevezze, miután az a Kreml szerint hivatalosan rendkívüli katonai hadművelet.

A szöveg azonban jól jelzi, hogy az Ukrajna ellen tervezett villámháború kudarca és a meglepően nagy orosz katonai veszteség után a Kreml milyen ideológiai alapot próbál adni a 11. hónapjába lépett támadásnak és az ehhez tavaly elrendelt mozgósításnak: Medvegyev ugyanis a posztjában a Nagy Honvédő Háborút is megemlíti – ez a szovjet-orosz történelmi terminológiában a II. világháború 1941–1945-ös szakaszát jelenti –, amelyben érthető módon a cél szentesíti az eszközt. A náci Németország legyőzésére való utalás és az ukrán vezetés következetes lenácizása a kezdetektől jelen volt a nyilatkozatokban, de egyre fontosabb lehet az orosz vezetésnek, hogy ezzel is igazolja az Ukrajna ellen indított támadást, amely ebben az értelmezésben tehát nem agresszió, hanem önvédelmi kényszer.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!