Hamász: Akár 24 órán belül megszülethet a tűzszünet, ha Izrael elfogadja a követeléseinket

2024. március 3. – 09:47

frissítve

Hamász: Akár 24 órán belül megszülethet a tűzszünet, ha Izrael elfogadja a követeléseinket
Palesztin férfi áll egy izraeli légicsapásban megsemmisült épület előtt Rafahban 2024. március elsején – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael képviselői ma kihagyták a kairói béketárgyalást, mert a Hamász elutasította azt a követelésüket, hogy árulják el azoknak a túszoknak a neveit, akik még életben vannak – írja a Sky News. A Hamász az október 7-ei terrortámadása során több mint száz embert ejtett foglyul Izraelben.

Az USA szerint jól haladnak a tűzszünetről szóló tárgyalások, de a Hamász egyik képviselője azt mondta, hogy a következő két napban nem valószínű, hogy meg tudnak egyezni, mert több olyan pont is van, amiben nincs egyetértés.

Legalább 15 gyerek halt éhen vagy szomjan az elmúlt napokban a gázai Kamal Adván kórházban. Ezt a Hamász által vezetett egészségügyi hatóság közölte, és hozzátették, hogy további hat gyerek intenzív osztályon van, válságos állapotban. Alultápláltságtól és hasmenéstől szenvednek,

A kórház áramfejlesztője már nem működik, és a lélegeztetéshez szükséges oxigén is elfogyott.

(MTI)

Izrael hajlandó átgondolni, hogy mégsem olyan dallal indulnak az Eurovíziós dalfesztiválon, amiben megemlítik a Hamász október 7-ei terrortámadását. Bár még hivatalosan nem választották ki a dalt, amivel neveznek, de a legesélyesebbnek egyelőre Eden Golan October Rain (októberi eső) című száma tűnik, de egy másik induló művében is vannak hasonló utalások.

A hírek szerint Isaac Herzog izraeli elnök már bele is egyezett abba, hogy változtassanak a dalszövegeken valamilyen módon, de figyelembe veszik a művészi önkifejezéshez való jogot.

A Guardian információi szerint egy palesztin tisztviselő a Hamász delegációjának vasárnapi megérkezése után azt mondta, hogy a megállapodás egyelőre nincs a küszöbön, ami nem is meglepő, mert Izraeli részről egyelőre azt sem tudni, hogy egyáltalán megy-e küldöttség Kairóba tárgyalni róla. Ahogy korábban írtuk, Izrael azt szeretné, hogy a Hamász állítson össze listát minden, még életben lévő túszról, ők viszont ezt nem akarják megtenni.

Egy amerikai tisztviselő szerint ugyanakkor már van egy egyértelmű út a tűzszünethez, mert létezik egy tételes felsorolás arról, hogy miben állapodhatnak meg. Ebben a Hamász által követelt teljes kivonulás és a túszok helyzetének tisztázása sincs benne. Más dolgok viszont igen, ezek a következők:

  • a Hamász hajlandó lenne elengedni több tucat túszt, Izrael pedig több száz elfogott palesztint;
  • több segélyt juttatnának el a Gázai övezetbe;
  • leállnának a harcok, mielőtt Izrael offenzívát indítana Rafah ellen;
  • az izraeli csapatok kivonulnának néhány területről, és lehetővé tennék, hogy sok palesztin visszatérjen az otthonába.

Vasárnapra lezárult az izraeli hadsereg előzetes vizsgálata a csütörtöki, több mint száz halálos áldozattal járó gázai ételosztással összefüggésben. A parancsnokok és a helyszíni erők beszámolói alapján készült jelentés alapján az IDF hivatalos álláspontja az, hogy

  • az izraeli katonák nem támadtak rá a konvojra,
  • a legtöbben pedig azért haltak meg, mert agyontaposták egymást.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője azt a korábban már közölt állítást is megismételte, hogy adtak le figyelmeztető lövéseket az izraeli katonák, hogy megfékezzék a kialakult káoszt. Azt is hozzátette, hogy miután az izraeli erők elkezdtek visszavonulni, többen megközelítették őket, és „azonnali veszélyt jelentettek rájuk”, ezért a vizsgálat szerint „több emberrel szemben történt intézkedés”.

Ez nagyjából egybevág azzal, amit az izraeliek eddig is állítottak a helyzetről, a Hamász és a Palesztin Hatóság szerint viszont egyértelmű bizonyítékok támasztják alá, hogy az izraeli katonák elkezdtek lőni a palesztinokra. Erről korábban itt írtunk.

A Hamász egyik tisztviselője az AFP-nek azt mondta, ha Izrael teljesíti a követeléseiket – amelyek között a Gázából való teljes kivonulás és a nagyobb mértékű humanitárius segélyezés is szerepel –, 24, de legfeljebb 48 órán belül megállapodhatnak a tűzszünetről.

A Hamász küldöttsége mellett az amerikai és a katari is megérkezett már Kairóba, az izraeli viszont még nem. A terv jelen állás szerint az, hogy még a Ramadán kezdete előtt megköttessen a tűzszünet, azaz pontosan egy hete van a feleknek arra, hogy megegyezzenek. Izrael egyébként lényegében már elfogadta a hathetes tűzszüneti javaslatot, de a túszok kérdése még nem tisztázott pont.

(Guardian)

A svájci média beszámolói szerint a támadás előtt már volt egy kisebb összetűzés több ember között, ezután szúrta meg áldozatát a 15 éves támadó. A tinédzsert a helyszínen letartóztatták. A rendőrség az antiszemita kiabálás ellenére egyelőre nem nyilvánította hivatalosan gyűlölet-bűncselekménynek a támadást.

A svájci zsidó közösséget összefogó szervezet megdöbbentőnek nevezte a támadást, és jelezte, hogy bár Svájcban rendkívül ritkák az antiszemita indíttatású támadások, egyre gyakrabban fordulnak elő.

(Times of Israel)

A palesztin média beszámolói szerint ennek a delegációnak a feladata lesz kidolgozni a napokban belengetett, hathetes tűzszünet és túszelengedések részleteit. Sajtóhírek szerint még ma megérkezik a városba egy izraeli küldöttség is, de van olyan forrás is, aki szerint Izrael addig nem küld senkit, amíg nem kap teljes listát a még életben levő túszokról. Ez viszont nem lesz egyszerű, mert a Hamász egy magas rangú vezetője állítólag arról beszélt, hogy

Izraelnek ezért „nagy árat kell fizetnie a gázai emberek szenvedésének enyhítésével és a tűzszünetről való megegyezéssel”.

Egy amerikai tisztviselő szombaton azt mondta, Izrael nagyjából elfogadta a hathetes tűzszüneti javaslatot, a Hamász válaszára vár. Azt pénteken Joe Biden amerikai elnök is elismerte, hogy bár közel van a megállapodás, egyelőre nincsenek konkrétumok.

(Times of Israel)

  • Egy amerikai tisztviselő szerint Izrael többé-kevésbé elfogadta a hathetes tűzszüneti javaslatot, a Hamász válaszára várnak.
  • Az amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok a levegőből dob le humanitárius segélyeket Gázába, csak éppen a bejelentés közben kétszer is Ukrajnát mondott Gáza helyett.
  • Az amerikai légierő szombaton 38 ezer adag élelmiszert dobott le Gázában.
  • Elsüllyedt a Vörös-tengeren az a belize-i zászló alatt közlekedő hajó, amit február 18-án talált el egy húszi rakéta.
  • Sok lőtt sérültet” látott a csütörtöki segélyosztáson megsebesülteket ellátó kórházban az ENSZ-főtitkár szóvivője.
  • A gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 11 ember meghalt egy rafahi szülészeti kórház melletti menekülttábort ért izraeli légicsapásban.

Az előző nap történéseit ide kattintva tudja visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!