Amerikai tisztviselő: Izrael többé-kevésbé elfogadta a hathetes tűzszüneti javaslatot

2024. március 2. – 11:18

frissítve

Amerikai tisztviselő: Izrael többé-kevésbé elfogadta a hathetes tűzszüneti javaslatot
Levegőből dob le segélycsomagot egy repülő a Gázai övezet felett – Fotó: Kosay Al Nemer / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 11 ember meghalt egy rafahi szülészeti kórház melletti menekülttábort ért izraeli légicsapásban – közölte a gázai palesztin egészségügyi minisztérium.

A csapás azt a területet érte, ahol a lakóhelyüket elhagyni kényszerült gázaiak sátrakban húzták meg magukat a szülészeti kórház kapuja előtt.

A minisztérium szerint a csapásban 50 ember, köztük gyerekek is megsérültek.

Az izraeli védelmi erők (IDF) közölte, hogy szombaton Rafahban az Iszlám Dzsihád terroristáit és infrastruktúráját vette célba, és hogy a térségben lévő kórház nem sérült meg.

(CNN)

Izrael „alapvetően elfogadta” a hathetes gázai tűzszüneti javaslatot – közölte szombaton újságírókkal Joe Biden amerikai elnök kormányának egyik magas rangú tisztviselője. A javaslat második szakaszát a hat hét alatt dolgozzák ki, „hogy valami tartósabbat hozzanak létre” – mondta a tisztviselő.

A tisztviselő szerint a keretmegállapodást Izrael többé-kevésbé elfogadta, most a Hamász válaszára várnak. Elmondása szerint a két fél között a legfontosabb vitás pont a „sebezhető túszok” kategóriájának meghatározása. Első körben ők szabadulnának ki a túszalku keretein belül.

A tisztviselő szerint szombaton Katarban is tartottak tárgyalásokat. Két másik forrás szerint a tárgyalások Kairóban folytatódhatnak, ahol az Egyesült Államok, Izrael, Egyiptom és a Hamász képviselői találkozhatnak majd. Az Izrael és a Hamász közötti megbeszélések közvetett módon, külön szobákban zajlanának.

(CNN)

Az Egyesült Államok megkezdte élelmiszer-szállítmányok eljuttatását légi úton a Gázai övezetbe. A közlések szerint az amerikai légierő három C-130 katonai szállítógépe összesen 66 csomagot dobott le, benne 38 ezer adag élelmiszerrel.

Joe Biden amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy az amerikai hadsereg repülőgépekről fog élelmiszersegélyt ledobni az elkövetkező napokban a Gázai övezetben. Hangsúlyozta: Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy segítséget küldjön a palesztinok lakta térségbe.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken közölte, a légi úton segélyezésre azért van szükség, hogy biztonságosan eljuttathassák a humanitárius segítséget a rászorulóknak.

Csütörtökön több mint 112-en haltak meg Gázavárosban segélyosztás közben, amikor az izraeli erők tankokkal lőttek a tömeg felé, a menekülő teherautók pedig több civilt is elgázoltak. Az incidensről itt írtunk bővebben.

(MTI)

Elsüllyedt a Vörös-tengeren az a hajó, amit korábban a jemeni húszik támadtak meg, közölte az AP hírügynökség. Ez az első hajó, amelyet a húszik elsüllyesztettek a hónapok óta tartó támadásaik során, amelyek a vízi útvonal hajózása ellen irányulnak.

A belize-i zászló alatt közlekedő Rubymar észak felé sodródott, miután február 18-án a Vörös-tengert és az Ádeni-öblöt összekötő vízi úton, a Bab el-Mandeb-szorosban eltalálta egy húszi rakéta.

(AP News)

Az amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok a levegőből dob majd le humanitárius segélyeket Gázába, csak éppen a bejelentés közben kétszer is Ukrajnát mondott Gáza helyett.

Biden azt mondta, a segélyezés hamarosan megkezdődik, és hogy az Egyesült Államok további lehetőségeket keres arra, hogy megkönnyítse a háború sújtotta területre a sürgősen szükséges segélyek eljuttatását a palesztinok szenvedéseinek enyhítésére.

A Fehér Ház tisztviselői később tisztázták, hogy az amerikai elnök a Gázai övezetre gondolt.

„Az elkövetkező napokban csatlakozunk jordániai barátainkhoz és másokhoz, akik további élelmiszereket és ellátmányt juttatnak légi úton”, és „megpróbálunk más utakat is megnyitni, beleértve esetleg egy tengeri folyosót” – mondta Biden.

(Guardian)

A Times of Israel szerint Beni Ganc hadügyminiszter, a Nemzeti Egység párt vezetője vasárnap Washingtonba utazik egy olyan útra, amit valószínűleg nem egyeztettek Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Az izraeli média szerint az utazás feszültséget keltett Ganc és Netanjahu között, akinek munkatársait idézte a héber média azzal, hogy a miniszterelnök „világossá tette Ganc miniszter számára, hogy Izrael államnak csak egy miniszterelnöke van”.

(Times of Israel)

Egy ENSZ egyik csoportja pénteken a gázai al-Shifa kórházban járt, ahol azokat ápolják, akik csütörtökön sérültek meg, amikor tömegszerencsétlenség történt egy segélyosztáson Gázában. Az ENSZ-főtitkár szóvivője azt mondta, hogy a kórházban 70 halottat fogadtak és több mint 700 sérültet láttak el, akik közül kb. 200-an még mindig ápolásra szorultak. „Nagyszámú lőtt sebet” láttam – közölte Stephane Dujarric.

(Guardian)

Izraeli dróncsapás miatt meghalt a Hezbollah harcosával Libanon déli részén szombaton – közölték libanoni biztonsági források a Reuters szerint. A katonák akkor haltak meg, amikor a kocsit, amiben ültek, célba vették egy tengerparti úton, Naqoura város közelében. Az izraeli hadsereg közölte, hogy ellenőrzi az incidensről szóló jelentéseket.

(Reuters)

Az Egyesült Államok hadserege péntek késő este megsemmisítette a húszik lázadók indításra előkészített föld-levegő rakétáját Jemenben – közölte az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szombaton.

Az X-en megjelent posztban azt írták, hogy az amerikai hadsereg „önvédelemből” mért csapást. A parancsnokság közölte azt is, hogy péntek este a jemeni húszi lázadók ballisztikus rakétát indítottak Jemenből a Vörös-tenger felé, amely azonban nem talált el hajót.

(MTI)

  • A csütörtöki gázai ételosztásról továbbra is csak annyi biztos, hogy az izraeli erők tankokkal lőttek a tömeg felé, a menekülő teherautók pedig több civilt is elgázoltak;
  • Az IDF és a Hamász természetesen teljesen máshogy látják a történteket, de a szemtanúk beszámolói ellentmondanak a hivatalos izraeli álláspontnak;
  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte volna Izraelt a segélyosztáson történt tömegszerencsétlenség miatt, de az USA vétózott;
  • 12 ország több mint 200 parlamenti képviselője közösen követeli, hogy tiltsák be a kormányaik az Izraelnek történő fegyvereladásokat

Az előző nap történéseit ide kattintva tudják visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!