Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte volna Izraelt a segélyosztáson történt tömegszerencsétlenség miatt, de az USA vétózott

2024. március 1. – 11:14

frissítve

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte volna Izraelt a segélyosztáson történt tömegszerencsétlenség miatt, de az USA vétózott
Élelmiszerosztás Gázában – Fotó: Kosay Al Nemer / File Photo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

12 ország több mint 200 parlamenti képviselője vállalta, hogy megpróbálja meggyőzni kormányait az Izraelnek történő fegyvereladások betiltásáról. A politikusok azzal érvelnek, hogy nem lesznek bűnrészesek „Izrael nemzetközi jogot súlyosan sértő” gázai hadjáratában.

Az aláírók mindannyian olyan parlamentek képviselői, amelyek kormányai engedélyezik a fegyvereladásokat Izraelnek. Kilencen politikai pártok jelenlegi vagy korábbi vezetői, köztük Jeremy Corbyn, az Egyesült Királyság Munkáspártjának korábbi vezetője; Larissa Waters, az ausztrál szenátusban a Zöldek pártjának vezetője; Peter Mertens, a belga Munkáspárt elnöke; Ione Belarra, a Podemos vezetője és Jimmy Dijk, a holland szocialista párt vezetője. Az Egyesült Államokból az egyetlen aláíró Rashida Tlaib, Michigan állam kongresszusi képviselője.

Levelükben a politikusok azzal érvelnek, hogy miután a nemzetközi bíróság arra kötelezte Izraelt, hogy biztosítsa, hogy erői nem követtek el népirtást a Gázai övezetben, „a fegyverembargó az erkölcsi szükségességen túl jogi követelménnyé vált”.

„Tudjuk, hogy az országainkon keresztül gyártott vagy szállított halálos fegyverek és alkatrészeik jelenleg a Palesztina elleni izraeli támadást segítik, amely több mint 30 000 emberéletet követelt Gázában és Ciszjordániában” – áll a levélben.

(Guardian)

Több mint száz palesztin halhatott meg csütörtök reggel a segélyszállító teherautók körül kialakult káoszban. Szemtanúk szerint a konvojt biztosító izraeli tankok egyenesen a tömegbe lőttek, az izraeli hadsereg szerint viszont csak figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy eloszlassák az egymást taposó embereket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtök estére rendkívüli ülést hívott össze az incidens miatt. „Nem tudjuk pontosan, mi történt, de akár izraeliek lőtték le ezeket az embereket, akár agyontaposták őket, vagy a teherautók kerekei alá estek, az ilyen jellegű erőszakcselekmények bizonyos szempontból a konfliktus következményei” – jelentette ki pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár. Guterres ismét azonnali humanitárius fegyverszünetet sürgetett.

A főtitkár szóvivője kiemelte azt is, hogy az ENSZ több mint egy hete nem tudott segélyt eljuttatni az övezet északi részére, ahol Gázaváros is található.

Pénteken az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsa azon határozatát, mely elítélné Izraelt a segélyosztáson történt tömegszerencsétlenség miatt.

Guterres ezt úgy kommentálta, hogy a tanácsban uralkodó „geopolitikai megosztottság” miatt a vétójog gyakorlatilag „cselekvőképtelenné tette” a testületet.

Sérültek a Kamal Edwan kórházban Beit Lahiában a segélyosztás után – Fotó: AFP
Sérültek a Kamal Edwan kórházban Beit Lahiában a segélyosztás után – Fotó: AFP

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő leszögezte: súlyosan jogsértő rászorulókat megfosztani humanitárius segítségtől és a humanitárius szállítmányok Gázába juttatásának lehetővé tételét sürgette.

Franciaország szerint „az izraeli katonák tüzelése az élelemhez jutni próbáló civilek ellen indokolatlan volt”. Stéphane Séjourné francia külügyminiszter független vizsgálatot sürgetett az ügyben.

„Mélységes felháborítóak a Gázából érkező képek ahol civileket vettek célba izraeli katonák. A leghatározottabban elítélem ezeket a lövöldözéseket” – írta Emmanuel Macron francia elnök az X-en. Macron a nemzetközi jog betartására szólított fel.

A Fehér Ház „rendkívül aggasztónak” nevezte az incidenst, és a halálesetek „alapos kivizsgálására” szólította fel Izraet. Washington arra is emlékeztette Izraelt, hogy alapvető biztonságot kell nyújtania az ellenőrzése alatt álló gázai területeken.

„Washington szorosan figyelemmel fogja kísérni a közelgő vizsgálatot, és válaszokat fog követelni” – ígérte Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő.

Joe Biden amerikai elnök aggodalmát fejezte ki, hogy az incidens megnehezíti a közvetítők erőfeszítéseit az Izrael és a Hamász közötti háború átmeneti tűzszünetének elérésére.

A török külügyminisztérium szerint az, hogy Izrael a humanitárius segélyért sorban állókra lőtt, „azt bizonyítja, hogy tudatosan és kollektíven a palesztin nép elpusztítására törekszik”.

(MTI, Guardian)

Csütörtökön segélyszállítmányok érkeztek az észak gázai Gázavárosba. A teherautókat éhező tömeg várta, a városba ugyanis egyre ritkábban jutnak el élelmiszer-szállítmányok, a legutóbbi hetekkel ezelőtt érkezett.

Szemtanúk szerint csütörtök reggel fél öt körül érkezett meg a legalább 18 élelmiszer-szállító teherautóból álló konvoj a város nyugati részébe. A szállítmányokat a régió országai, köztük Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek küldték.

Ezután egy dolog biztos: az izraeli erők tankokkal lőttek a tömeg felé, a menekülő teherautók pedig több civilt is elgázoltak.

Az izraeli hadsereg által 2024. február 29-én kiadott videófelvételen a hadsereg szerint gázaiak láthatóak a segélyszállító teherautók körül Gáza városában – Fotó: Israeli Army / AFP
Az izraeli hadsereg által 2024. február 29-én kiadott videófelvételen a hadsereg szerint gázaiak láthatóak a segélyszállító teherautók körül Gáza városában – Fotó: Israeli Army / AFP

Mit mond a gázai egészségügyi minisztérium?

A Hamász-vezette egészségügyi minisztérium szerint több mint 112-en haltak meg a támadás során, és további 760 ember megsebesült. A minisztérium szerint az izraeli katonák egyenesen a tömegbe lőttek, amikor a palesztinok összegyűltek a kamionok körül.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hányan haltak meg a lövések miatt, és hány embert gázoltak el a lövések elől a tömegen keresztül menekülni próbáló kamionok. A gázai egészségügyi minisztériumon kívül független forrás egyelőre nem tudta megerősíteni a halottak és sérültek számát.

Mit mondanak a szemtanúk?

A szemtanúk szerint a civilek a frissen érkezett segélyszállító teherautók körül nyüzsögtek, amikor az izraeli erők lövöldözni kezdtek. Egy palesztin szemtanú a BBC-nek azt mondta, hogy a legtöbb embert a teherautó sofőrjei gázolták el menekülés közben. A mentőautók nehezen jutottak el a rászorulókhoz, mert törmelék állta el az utat – mondta az egyik szemtanú a CNN-nek.

Egy gázai újságíró, aki szintén a helyszínen volt, azt mondta, bár nagy tömegek várták, hogy a segélyautókról élelmiszereket osszanak ki, a káosz és a zűrzavar csak akkor kezdődött, amikor az izraeli katonák tüzet nyitottak. A sofőrök ugyanis csak ezután kezdtek el pánikszerűen menekülni a helyszínről.

Mit mond Izrael?

Az IDF első közleményében azt írta, hogy a gázai lakosok körülvették a teherautókat, és elkezdték kifosztani azokat. „A lökdösődés, taposás és a menekülő teherautók elgázolása következtében több tucat gázai meghalt és megsérült” – írta az izraeli hadsereg.

Később egy izraeli katonai szóvivő már azt állította, hogy két különálló incidens is történt segélyszállító teherautókkal a Gázai övezetben. Az egyik, hogy a tömegek megrohanták a teherautókat, amik menekülni kezdtek, és eközben több embert elgázoltak. A másik esetben az izraeli katonák valóban a tömegbe lőttek, de azért, mert az emberek olyan módon közelítették meg az IDF katonáit, hogy azok veszélyben érezték magukat.

A szemtanúk beszámolói viszont ellentmondanak ennek a sorrendnek.

Daniel Hargari, az IDF szóvivője csütörtöki tájékoztatóján tagadta, hogy csapást mértek volna a konvojra. Szerinte az izraeli tankok csak figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy szétoszlassák a segélykonvoj körüli tömeget Gázában, miután látták, hogy emberek tapossák egymást. Kitartott amellett, hogy a tankok csak „a humanitárius folyosó biztosítására” voltak ott.

Az IDF egy vágott videót is közzétett az incidensről készített légi felvételekről:

Hargari szerint amikor a katonák látták, hogy a gázaiak egymást tapossák, „óvatosan megpróbálták néhány figyelmeztető lövéssel szétoszlatni a tömeget”, és amikor látták, hogy a dolgok kicsúsztak a kezükből", visszavonultak, hogy ne essen több embernek bántódása. „Katonaként úgy gondolom, hogy biztonságosan hátráltak, a saját életüket kockáztatva, nem pedig a tömegre lőttek” – mondta.

Mit mond a Hamász és a Palesztin Hatóság?

A Hamász elutasította az IDF beszámolóját. A szervezet szerint „tagadhatatlan bizonyítékok” támasztják alá, hogy „közvetlenül lőtték a polgárokat, beleértve a fejlövéseket is, amik célja az azonnali halál volt”. A Hamász szerint az incidens veszélyeztetheti a katari, fegyverszünetről szóló tárgyalásokat is.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke az izraeli megszálló hadsereg által elkövetett „csúnya mészárlásnak” minősítette az incidenst.

(CNN, BBC, Guardian)

  • Új-Zéland megtiltotta az izraeli telepeseknek, hogy beutazzanak az országba.
  • Segélyre váró palesztinok tömegére lőtt az izraeli hadsereg Gázában, az incidensben több mint százan meghaltak, és legalább 760-an megsérültek a gázai egészségügyi minisztérium szerint.
  • 30 ezer palesztin halt meg október óta a konfliktusban a gázai egészségügyi minisztérium szerint.
  • ENSZ: Mindkét fél követett el háborús bűnöket a konfliktusban.
  • A gázai egészségügyi minisztérium szerint száznál is több halottja van annak az incidensnek, amiben segélyre váró palesztinokra lőtt az izraeli hadsereg.
  • Biden szerint a segélyelosztás közben történt halálos incidens megnehezíti a tárgyalásokat.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!