Segélyre váró palesztinokra lőtt az izraeli hadsereg Gázában, az egészségügyi minisztérium szerint 100-nál is több halott van

2024. február 29. – 10:56

frissítve

Segélyre váró palesztinokra lőtt az izraeli hadsereg Gázában, az egészségügyi minisztérium szerint 100-nál is több halott van
Sérülteket szállítanak a Nuseirat menekülttábor elleni támadást követően az al-Aksza Mártírok Kórházban – Fotó: Ashraf Amra / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön segélyszállítmányok érkeztek Gázavárosba, ahol egy éhező tömeg várta a teherautókat. Mikor azok megálltak, az emberek odaözönlöttek, hogy a lehető legnagyobb eséllyel jussanak élelemhez, ami egyre ritkább Gázában. Ez után egy dolog biztos: az izraeli erők tankokkal és drónokkal lőttek a tömegbe, és a menekülő teherautók több civilt is elgázoltak.

A Hamász-vezette egészségügyi minisztérium szerint több mint 112-en haltak meg a támadás során, és további 760 ember megsebesült. A civilek jelentős része éhezik, hetek óta nem érkezett segélyszállítmány Észak-Gázába.

Izraeli tisztviselők a CNN-nek azt mondták, hogy valóban a tömegbe lőttek, de azért, mert az emberek olyan módon közelítették meg az IDF katonáit, hogy azok veszélyben érezték magukat. Vizsgálják az esetet, és ugyan tragédiának tartják, nem tudnak biztosat mondani.

A BBC-nek azt mondták a szemtanúk, hogy a legtöbbeket nem a katonák ölték meg, hanem az elhajtó kamionok ütötték el őket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést hívott össze, hogy megtárgyalják az esetet.

Joe Biden Amerikai elnök szerint megnehezíti a tárgyalásokat, hogy izraeli katonák lelőttek segélyre váró palesztinokat egy elosztás közben, de bizakodó azzal kapcsolatban, hogy ezek után is kialakulhat egy alku.

Hozzátette, hogy a kormánya megvizsgálja, pontosan mi is történhetett a segélyelosztás közben, ahol több mint száz palesztin halt meg, de megjegyezte, hogy két különböző narratíva van a történtekről: a palesztin hatóságok szerint az izraeliek tankkal és drónnal a tömegbe, míg az izraeliek szerint azért tettek így, mert olyan sokan közelítették meg a konvolyt, hogy a katonák nem érezték magukat biztonságban.

(CNN)

Legalább 104 ember halt meg és 760 sérült meg abban az incidensben, amiben az izraeli csapatok élelmiszer-segélyre váró palesztin civilekre lőttek csütörtökön reggel Gázavárosban – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. A civilek a frissen érkezett segélyszállító teherautók körül tolongtak ételért, amikor izraeli tankok és drónok lövöldözni kezdtek az emberekre a nyugat-gázai Gázavárosban, a a Sheik Ajleen negyedben.

Egy izraeli tisztviselő a CNN-nek azt mondta, hogy az IDF csapatai azért lőttek, mert „a tömeg úgy közelítette meg az IDF-et, hogy az veszélyt jelentett a katonákra”. Az incidenst vizsgálják.

Szemtanúk a CNN-nek azt mondták, hogy akkor is sokan megsérültek, amikor a segélyszállító teherautók megpróbáltak elmenekülni a területről.

(CNN)

Mindkét fél követett el háborús bűnöket az Izrael és a Hamász közötti konfliktusban, jelentette ki Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főnöke csütörtökön. Türk felszólított ezek kivizsgálására és a felelősök felelősségre vonására is, írja a Reuters. „Itt az ideje, már régen itt az ideje a békének, a kivizsgálásnak és az elszámoltatásnak” – mondta az ENSZ emberi jogi tanácsának Genfben tartott ülésén.

Legalább 30,035 palesztin halt meg, és több, mint 70 ezer sérült meg az Izrael és a Hamász között október 7. óta tartó konfliktusban, közölte a Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium.

(Reuters)

Élelmiszersegély-szállítmányra váró palesztinokra lőttek izraeli erők, helyi jelentések szerint legalább 50 palesztin meghalt. Az Al Jazeera szerint a támadás kora reggel történt Gáza városában az emberek tömegét érték. A halottakat és a sebesülteket a jelentések szerint a Gáza északi részén található al-Sifa kórházba szállították.

Serültet látnak el az al-Aksza kórházban – Fotó: Karam Hassan / Anadolu / AFP
Serültet látnak el az al-Aksza kórházban – Fotó: Karam Hassan / Anadolu / AFP

(Al Jazeera)

Terroristaszervezetté minősítette csütörtökön Új-Zéland a Gázai övezetet ellenőrző Hamász palesztin iszlamista szervezet teljes egészét, és beutazási tilalmat vetett ki a szélsőségesnek minősített izraeli telepesekre is, akiket Wellington a Ciszjordániában élő palesztinok elleni erőszakcselekményekkel vádol. Új-Zéland a Hamász katonai szárnyát már 2010-ben terroristaszervezetté minősítette. Winston Peters külügyminiszter ezzel kapcsolatban csütörtökön azt mondta, a Hamász teljes vezetősége felelős az októberi, izraeliek elleni támadásokért, így Wellington többé nem tehet különbséget a politikai és a katonai szárny között.

Christopher Luxon miniszterelnök a támadássorozatot brutálisnak nevezte, és kiemelte, hogy kormánya egyértelműen elítéli azokat. Hozzátette, hogy a minősítés egy szervezetről, „nem pedig a palesztin népről” szól. Aggódik az izraeli telepesek palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekményei miatt, szerinte azok tovább szítják a feszültséget a térségben. Azt mondta, kormánya továbbra is a nemzetközi jog megsértésének tartja zsidó telepek létesítését a megszállt palesztin területeken.

(MTI)

  • Orosz sajtóértesülések szerint csütörtökön Moszkvában fog találkozni a Hamász és a Fatah.
  • Katar azzal vádolja Izraelt, hogy szándékosan éhezteti a palesztinokat.
  • Egy izraeli filmrendező szerint halálos fenyegetéseket kapott, miután tűzszünetre szólított fel a berlini filmfesztiválon.
  • Izrael azt állítja, hogy légitámadást hajtott végre a Hezbollah fegyverraktára és fegyvergyártó telephelye ellen Libanonban.
  • A Gázában lévő terhes nők 21 százaléka alultáplált – állítják humanitárius csoportok.
  • Izrael légicsapásokat mért Damaszkusz határában lévő célpontokra.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!