Izrael légicsapásokat mért Damaszkusz határában lévő célpontokra

2024. február 28. – 09:56

frissítve

Izrael légicsapásokat mért Damaszkusz határában lévő célpontokra
Palesztin nő a gyerekeivel az izraeli légicsapásban megsérült otthonuk előtt 2024. február 27-én – Fotó: Saleh Salem / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael szerdán délután légicsapásokat mért Damaszkusz déli határában lévő célpontokra – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A nagy-britanniai székhelyű aktivistahálózat szerint a damaszkuszi vezetéssel szövetséges libanoni Hezbollah síita milícia két támaszpontját támadták Szajjida Zajnab és Basatin térségében, ahol négy nagy erejű robbanást lehetett hallani.

Az OSDH szerint halálos áldozatok is voltak, bár pontos számot nem említettek. A szervezet szerint ez idén már a 17. izraeli légicsapás szíriai célpontok ellen. A szíriai védelmi tárca közölte, hogy a légvédelemnek sikerült a legtöbb rakétát lelőnie.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrája ellen. Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

(MTI)

Humanitárius csoportok szerint a Gázában lévő terhes nők 21 százaléka alultáplált, írja a Guradian.

A Project Hope, amely egy egészségügyi klinikát működtet Deir al-Balahban, azt közölte: az 5 év alatti gyerekek 11 százaléka szintén alultáplált.

A szervezet szerint az emberek csak fehér kenyeret esznek, mivel gyümölcsöt, zöldséget és más tápanyagdús élelmiszereket szinte lehetetlen találni, vagy túl drágák.

A Gázába naponta érkező humanitárius segélyszállító teherautók száma messze elmarad a háború előtti napi 500-tól. Az ENSZ szerint Gázát az éhínség szélére sodorta a háború.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy légitámadást hajtott végre a Hezbollah fegyverraktára és a Hezbollah fegyvergyártó telephelye ellen a dél-libanoni Ramyeh térségben.

Az IDF közleménye szerint tíz, Libanonból Észak-Izraelbe kilőtt rakétát lőttek le, válaszul csapást mértek a libanoni tűzforrásokra.

Korábban az izraeli média arról számolt be, hogy egy épület megrongálódott, miután rakéták csapódtak be Izrael legészakibb városában, Kirjat Smonában. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A Hamász egy Telegram-üzenetben azt állította, hogy 40 rakétát lőttek ki Dél-Libanonból észak-izraeli katonai célpontokra.

(Guardian)

Yuval Abraham izraeli újságíró és filmrendező lemondta a hazaútját a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról miután elmondása szerint halálos fenyegetéseket kapott. A rendező a filmfesztiválon tartott beszédében elítélte az „apartheid helyzetét”, és tűzszünetre szólított fel Gázában.

Abraham és palesztin társrendezője, Basel Adra szombaton vette át a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a „No Other Land” című filmjükért, amely a palesztin házak izraeli hatóságok általi kilakoltatását és lerombolását mutatja be a megszállt Ciszjordániában.

Köszönőbeszédük után magas rangú német és izraeli tisztségviselők, köztük Berlin polgármestere és Izrael németországi nagykövete is azzal vádolta meg őket, hogy antiszemiták.

„Egy jobboldali izraeli csőcselék tegnap a családom házához jött, hogy megkeressen, és megfenyegette közeli családtagjaimat, akiknek az éjszaka közepén kellett egy másik városba menekülniük. Még mindig kapok halálos fenyegetéseket, és le kellett mondanom a hazafelé tartó repülőutamat. Ez azután történt, hogy az izraeli média és német politikusok abszurd módon antiszemitának bélyegezték a Berlinale díjátadó beszédemet, amelyben az izraeliek és a palesztinok közötti egyenlőségre, tűzszünetre és az apartheid felszámolására szólítottam fel” – írta Abraham kedden az X-en.

„A németek megdöbbentő visszaélése ezzel a szóval, amit nemcsak az Izraelt bíráló palesztinok elhallgattatására, hanem a hozzám hasonló izraeliek elhallgattatására is használnak, akik támogatják a tűzszünetet, amely véget vet a gázai gyilkosságoknak és lehetővé teszi az izraeli túszok szabadon bocsátását – kiüríti az antiszemitizmus szó jelentését, és ezzel veszélyezteti a zsidókat az egész világon” – tette hozzá.

A rendező hangsúlyozta, hogy a nagymamája egy líbiai koncentrációs táborban született, a nagyapja családjának nagy részét pedig németek gyilkolták meg a holokauszt alatt, ezért különösen felháborítónak tartja, hogy „2024-ben német politikusok merészelik ezt a kifejezést ellenem fegyverként használni”.

(CNN)

Majed Al Ansari katari külügyminisztériumi szóvivő heti sajtótájékoztatóján azzal vádolta meg Izraelt, hogy elősegíti „a palesztin nép szándékos éheztetését”.

Al Ansari felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást Izraelre, és „fájdalmasnak” nevezte, hogy a segélyek eljuttatása még mindig nem megoldott.

A sajtótájékoztató után a szóvivő nyilatkozatot is kiadott, ebben azt írta: „A palesztin nép szándékos éheztetése nem tűrhető, és a nemzetközi közösségnek ki kell állnia ellene”.

A tűzszüneti tárgyalások koordinálásában is résztvevő Katar régóta hangoztatja, hogy a segélyeknek szabadon, korlátozások nélkül kellene bejutni a Gázai övezetbe. Al Ansari elmondta, hogy 80 repülőgépnyi segélyt szállítottak a Katar által a segélyek célba juttatására létrehozott légihídon keresztül, de „a segélyek bejuttatása nagy és folyamatos kihívást jelent”. „Eddig nem láttunk valódi nyomást a nemzetközi közösség részéről a segélyek teljes és feltétel nélküli bejuttatásának engedélyezése érdekében” – tette hozzá.

(Guardian)

Az orosz média értesülései szerint a Hamász és a Fatah képviselői csütörtökön Moszkvában találkoznak, hogy megvitassák egy egységes palesztin kormány létrehozásának lehetőségét mind a Gázai övezetben, mind Ciszjordániában.

A RIA orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes megerősítette a találkozót.

A Hamász és a Fatah is azt szeretné elérni, hogy létrejöhessen egy független, önálló palesztin állam is. A Fatah az 1990-es évek óta együttműködik Izraellel a kétállami megoldásban, amitől viszont az elmúlt években inkább távolodtak, mint hogy közeledtek volna. A Hamász viszont nem működik együtt a zsidó állammal, ehelyett erőszakosan akarja elérni a független Palesztina létrehozását.

A Fatah palesztinok közötti népszerűségének nem tesz jót, hogy a politikai céljaikkal szemben az általuk vezetett Ciszjordániába folyamatosan érkeznek izraeli telepesek, akiknek kimondott céljuk a régió benépesítése.

Izrael egyik kinyilvánított háborús célja a Hamász felszámolása, és magas rangú izraeli tisztviselők többször is kijelentették, hogy a Hamásznak nem lehet szerepe a palesztin területek irányításában a gázai háború után.

(Guardian)

  • Joe Biden szerint Izrael beleegyezett, hogy a ramadán idejére leállítják a gázai támadásaikat.
  • Ezt mind Benjamin Netanjahu, mind a Hamász tagadták, és nem értették, Biden mire alapozta a kijelentéseit.
  • Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala azzal vádolta Izraelt, hogy átkutatott és őrizetbe vett mentősöket az evakuációs konvojból.
  • Tiltakozások és tüntetések zajlottak Izraelben és Ciszjordániában is.
  • A jemeni húszik azt mondták: nem állnak le a vörös-tengeri támadásokkal, amíg Izrael abba nem hagyja Gáza ostromát.

Az előző napi történéseket ide kattintva érheti el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!