Egy izraeli filmrendező szerint halálos fenyegetéseket kapott, miután tűzszünetre szólított fel a berlini filmfesztiválon

2024. február 28. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Yuval Abraham izraeli újságíró és filmrendező lemondta a hazaútját a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról miután elmondása szerint halálos fenyegetéseket kapott. A rendező a filmfesztiválon tartott beszédében elítélte az „apartheid helyzetét”, és tűzszünetre szólított fel Gázában.

Abraham és palesztin társrendezője, Basel Adra szombaton vette át a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a „No Other Land” című filmjükért, amely a palesztin házak izraeli hatóságok általi kilakoltatását és lerombolását mutatja be a megszállt Ciszjordániában.

Köszönőbeszédük után magas rangú német és izraeli tisztségviselők, köztük Berlin polgármestere és Izrael németországi nagykövete is azzal vádolta meg őket, hogy antiszemiták.

„Egy jobboldali izraeli csőcselék tegnap a családom házához jött, hogy megkeressen, és megfenyegette közeli családtagjaimat, akiknek az éjszaka közepén kellett egy másik városba menekülniük. Még mindig kapok halálos fenyegetéseket, és le kellett mondanom a hazafelé tartó repülőutamat. Ez azután történt, hogy az izraeli média és német politikusok abszurd módon antiszemitának bélyegezték a Berlinale díjátadó beszédemet, amelyben az izraeliek és a palesztinok közötti egyenlőségre, tűzszünetre és az apartheid felszámolására szólítottam fel” – írta Abraham kedden az X-en.

„A németek megdöbbentő visszaélése ezzel a szóval, amit nemcsak az Izraelt bíráló palesztinok elhallgattatására, hanem a hozzám hasonló izraeliek elhallgattatására is használnak, akik támogatják a tűzszünetet, amely véget vet a gázai gyilkosságoknak és lehetővé teszi az izraeli túszok szabadon bocsátását – kiüríti az antiszemitizmus szó jelentését, és ezzel veszélyezteti a zsidókat az egész világon” – tette hozzá.

A rendező hangsúlyozta, hogy a nagymamája egy líbiai koncentrációs táborban született, a nagyapja családjának nagy részét pedig németek gyilkolták meg a holokauszt alatt, ezért különösen felháborítónak tartja, hogy „2024-ben német politikusok merészelik ezt a kifejezést ellenem fegyverként használni”.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!