A gázai helyzet miatt lemondott a palesztin kormány

2024. február 26. – 10:23

frissítve

A gázai helyzet miatt lemondott a palesztin kormány
Gázai lakosok hagyják el a lakhelyüket február 25-én – Fotó: Ali Jadallah / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Az izraeli hadsereg tervet nyújtott be Gáza lakosságának evakuálásáról a harcok által sújtott területekről, miközben arra figyelmeztettek, hogy hamarosan offenzívát indítanak Rafah városa ellen – írta a CNN. A hónap elején Benjámin Netanjahu miniszterelnök közölte, hogy utasította az Izraeli Védelmi Erőket (IDF), hogy dolgozzák ki a civilek evakuálásának tervét Rafahból, ahol több mint egymillió ember él. A műveleti tervet hétfőn nyújtották be jóváhagyásra, bár név szerint nem említették benne az egyiptomi határ mellett fekvő Rafah városát.

Gázában és a nemzetközi közösségben egyre nőnek a félelmek az izraeli hadsereg előrejelzett támadása miatt. Rafah városába menekültek a palesztinok többsége ad otthont, miután az izraeli hadsereg megindult az enklávén keresztül. Pillanatnyilag úgy tűnik, ezeknek a civileknek már nincs hová menekülniük.

A Nemzetközi Bíróság hétfőn tartja meg az utolsó meghallgatásokat a palesztin területek évtizedek óta tartó izraeli megszállásának jogszerűségéről szóló vitában. A hágai Nemzetközi Bíróság az ENSZ elsődleges bírói szerve.

Ez az első alkalom, hogy a bíróságot felkérték, hogy adjon véleményt a kérdésben, amely évek óta viták tárgya az ENSZ-ben. A testület hat napon keresztül hallgatta meg a palesztin képviselők és jogászok érveit. Valószínűleg hónapokba telik, mire a bíróság véleményt nyilvánít.

Izrael nem jelent meg a meghallgatásokon, de írásos beadványában elfogultnak minősítette az eljárás során felvetett kérdéseket.

A múlt heti ülések középpontjában a palesztin területek, különösen Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem a plaesztinok szerint „elhúzódó megszállása, betelepítése és annektálása” állt.

Az ENSZ-bíróság hétfői, utolsó tárgyalási napján a tervek szerint Törökország, Spanyolország, az Afrikai Unió és az Iszlám Együttműködés Szervezete (amely 57, elsősorban muszlim többségű országot reprezetnál) képviselőinek érveit hallgatják meg.

(New York Times)

A gázai övezeti helyzet miatt lemondott a palesztin kormány – jelentette be hétfőn a ciszjordániai Rámalláhban Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök. Stajje a kormányzó Fatah párt Központi Bizottságának tagja, 2019 óta látta el a miniszterelnöki feladatokat.

Mint mondta, azért nyújtotta be a kabinet lemondását Mahmúd Abbász elnöknek, hogy „szélesebb körű politikai konszenzust” tudjanak kialakítani a palesztinok körében az Izrael és a szélsőséges Hamász szervezet között a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus fényében.

Stajje azt mondta, hogy a következő szakaszban „új kormányzati és politikai megállapodásokra lesz szükség, amelyek figyelembe veszik a Gázai övezetben kialakult valóságot, a nemzeti egységről szóló tárgyalásokat és a palesztinok közötti konszenzus sürgős szükségességét”.

A Palesztin Hatóság (PH) miniszterelnöke közölte, hogy egy hete tájékoztatta Abbászt lemondási szándékáról. Mahmúd Abbász még nem döntötte el, hogy elfogadja-e a kormányalakítás mandátumának visszaadását.

Rámalláhi források szerint a lemondólevél segítségével Abbász a PH-n belül a „háború utáni” reformokat próbálja majd elősegíteni.

„A következő lépés egy új megállapodás létrehozása, amely biztosítja a [palesztin] egységet. A Palesztin Állam létrehozásáig konfliktusban maradunk Izraellel” – idézte az izraeli média Stajje szavait lemondása után.

A lépés az Abbászra nehezedő növekvő amerikai nyomás közepette történt. Washington célja, hogy felrázza a PH-t, ugyanis felerősödtek a nemzetközi diplomácia erőfeszítések a gázai harcok leállítására, és az övezet háború utáni kormányzása politikai alapjainak megteremtésére.

A Hamász 2007 óta irányítja Gázát, amikor az előző évi választási győzelme után elűzte a Palesztin Hatóságot. A Hamász a Palesztin Hatósággal ellentétben nem hisz a kétállami megoldásban, mivel ahhoz Izrael elismerésére lenne szükség, amire a szervezet nem hajlandó. A ciszjordániai Palesztin Hatóság elismeri Izraelt.

(MTI, CNN, Guardian)


Felgyújtotta magát egy férfi az izraeli nagykövetség előtt Washingtonban, írja a BBC. Az incidens helyi idő szerint vasárnap délután 1-kor történt.

Az amerikai titkosszolgálat dolgozói eloltották a lángokat, a férfit súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Az amerikai légierő szóvivője később azt nyilatkozta, hogy a férfi aktív szolgálatot teljesített náluk.

A közösségi médiában egy videó kezdett körbejárni, amelyen állítólag az látható, ahogy a férfi azt kiabálja: „Szabad Palesztinát!”, miközben lángra kap.

Az incidensről itt írtunk bővebben >>>

  • Közel 30 ezer ember halt meg eddig Gázában a Hamász minisztériuma szerint
  • Az amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint az USA, Izrael, Egyiptom és Katar már megállapodott a túszalku körvonalairól
  • Izrael még egy ideiglenes gázai tűzszünet esetén is tovább támadná a Hezbollahot

A vasárnapi háborús híreket itt olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!