Az ENSZ legfelsőbb bírósága hétfőn tartja a palesztin területek izraeli megszállásának jogszerűségéről szóló meghallgatások utolsó napját

2024. február 26. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Bíróság hétfőn tartja meg az utolsó meghallgatásokat a palesztin területek évtizedek óta tartó izraeli megszállásának jogszerűségéről szóló vitában. A hágai Nemzetközi Bíróság az ENSZ elsődleges bírói szerve.

Ez az első alkalom, hogy a bíróságot felkérték, hogy adjon véleményt a kérdésben, amely évek óta viták tárgya az ENSZ-ben. A testület hat napon keresztül hallgatta meg a palesztin képviselők és jogászok érveit. Valószínűleg hónapokba telik, mire a bíróság véleményt nyilvánít.

Izrael nem jelent meg a meghallgatásokon, de írásos beadványában elfogultnak minősítette az eljárás során felvetett kérdéseket.

A múlt heti ülések középpontjában a palesztin területek, különösen Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem a plaesztinok szerint „elhúzódó megszállása, betelepítése és annektálása” állt.

Az ENSZ-bíróság hétfői, utolsó tárgyalási napján a tervek szerint Törökország, Spanyolország, az Afrikai Unió és az Iszlám Együttműködés Szervezete (amely 57, elsősorban muszlim többségű országot reprezetnál) képviselőinek érveit hallgatják meg.

(New York Times)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!