Az ENSZ palesztin segélyszervezete nem tudja tovább segélyezni Észak-Gázát

2024. február 25. – 12:22

frissítve

Az ENSZ palesztin segélyszervezete nem tudja tovább segélyezni Észak-Gázát
Izraeli erők támadnak meg egy épületet Rafahban – Fotó: Ahmed Zaqout / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael fokozni fogja a Hezbollah elleni támadásait az Észak-Izrael elleni naponta előforduló támadásokra válaszul, még akkor is, ha esetleg a Gázai övezetben ideiglenes tűzszünet jönne létre – közölte Yoav Gallant védelmi miniszter.

„Azt tervezzük, hogy növeljük a támadásokat a Hezbollah ellen, amely így képtelen pótolni az általunk likvidált parancsnokait” – mondta Gallant az IDF északi parancsnokságának központjában tett látogatása során.

„Egy esetleges ideiglenes gázai tűzszünet esetén is mindaddig folytatjuk a harcot, amíg a Hezbollah a határ mellől teljesen ki nem vonul, és a lakosok vissza nem térhetnek otthonaikba” – utalt a Hezbollah támadásai miatt kitelepített mintegy 80 ezer izraelire.

Az USA, Izrael, Egyiptom és Katar nagyjából már megállapodott a túszalku kereteiről – mondta el Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó vasárnap a CNN-nek.

Az esetleges második gázai tűzszünetről még folynak a tárgyalások – tette hozzá Sullivan. A korábbi hírek szerint a tűzszünet alatt ismét több izraeli túszt engedne el a Hamász, palesztin foglyokért cserébe. Bár eddig már többen kiszabadultak, még 130 túszt tarthatnak fogva a Gázai övezetben.

Az izraeli háborús kabinet szombaton hallgatta meg azt a küldöttséget, amely a párizsi titkos tárgyalásokat folytatták katari, egyiptomi és amerikai közvetítőkkel. A hírek szerint a héten újabb tárgyalásokra kerülhet sor Katarban, aztán Kairóban.

(Guardian)

A szíriai hadsereg hét drónt semmisített meg az ország középső részén lévő Hama, valamint az északnyugati Idlib tartomány fölött – jelentette vasárnap az ország állami médiája a védelmi tárcára hivatkozva.

A minisztérium tájékoztatása szerint a drónokat „terroristák” lőtték ki és támaszpontokat, valamint falvakat céloztak. Bár Damaszkusz egyelőre nem nevezte meg, kit gyanúsít a dróntámadással, az utóbbi időben többször a szomszédos Izraelt tette felelőssé a területét ért légitámadásokért.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, és a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah infrastruktúrája ellen. Az izraeli vezetés leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában.

(MTI)

Az ENSZ Közel-Keleti Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Ügynöksége (UNRWA) kénytelen „minden dollárt összeszedni”, hogy folytatni tudja a létfontosságú munkát Gázában, miután 18 adományozó ország felfüggesztette a finanszírozást a Hamászhoz fűződő kapcsolatok vádja miatt.

A szervezet 450 millió dolláros hiánnyal néz szembe, ami a 880 millió dolláros költségvetésük fele.

A múlt héten Philippe Lazzarini, az ügynökség vezetője azt mondta, hogy az UNRWA elérte a „töréspontot”.

Most pedig arról számoltak be, hogy kénytelen szüneteltetni a segélyszállításokat Gáza északi részére, ahol a jelentések szerint éheznek az emberek.

„Őrület, hogy ilyen sokáig túléltük pénzügyi védőháló nélkül – a legtöbb, a mi méretünkhöz hasonló szervezetnek vannak pénzügyi tartalékai. Minden dollárt össze kell kaparnunk” – mondta Tamara Alrifai, az UNRWA külügyi igazgatója az Observernek.

(Guardian)

Legalább 29 692 palesztin halt meg és 69 879 sebesült meg a Gázai övezetet ért izraeli csapásokban október 7. óta – közölte vasárnap közleményben a Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium.

A minisztérium szerint a legtöbb áldozat nő és gyermek, és valószínűleg még több ezer holttest hever a romok alatt Gáza-szerte.

(Guardian)

Sajtóhírek szerint az izraeli háborús kabinet jóváhagyta, hogy tárgyalókat küldjenek Katarba további tűzszüneti tárgyalásokra.

Az izraeli küldöttség a hétvégén titkos tárgyalásokat folytatott Párizsban, ahol az izraeli tengerentúli titkosszolgálat, a Moszad vezetője és a hazai Shin Bet biztonsági szolgálat vezetője találkozott az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar közvetítőivel.

„A küldöttség visszatért Párizsból, valószínűleg van tere a megállapodás felé való elmozdulásnak” – mondta Tzacsi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó szombat este.

Az izraeli média később arról számolt be, hogy a kabinet beleegyezett abba, hogy a következő napokban küldöttséget küldjön Katarba, hogy folytassák a tárgyalásokat egy kb. egy hét hosszúra tervezett tűzszünetről, amelynek keretei közt újabb izraeli túszokat engedne el a Hamász, palesztin foglyokért cserébe. „Egy ilyen megállapodás nem jelenti a háború végét” – tette hozzá Hanegbi.

(Guardian)

  • Egy izraeli küldöttség Párizsba ment, hogy egy lehetséges tűzszünetről tárgyaljon: izraeli források előrelépésről beszéltek a zártajtós ülés után;
  • Az ENSZ szerint megnövelt segély nélkül tömeges éhínség alakulhat ki Gázában;
  • Vízágyúval vetettek véget egy tel-avivi kormányellenes tüntetésnek a helyi rendőrök.

Az előző nap eseményeit ide kattintva olvashatják vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!