Izraeli források szerint előrelépés történt a párizsi zártajtós tárgyalásokon

2024. február 24. – 12:11

frissítve

Izraeli források szerint előrelépés történt a párizsi zártajtós tárgyalásokon
Október 7-én foglyul ejtett izraeli túszok családtagjai, barátai tüntetnek Tel-Avivban – Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli rendőrség vízágyúkat vetett be egy tel-avivi tüntetésen, amely Benjamin Netanjahut nevezte „felelősnek és bűnösnek” a háború miatt. A tüntetők az előre jóváhagyott és bejelentett útvonalon haladtak a Demokrácia tér felé. Itt szorították őket ki a rendőrök, majd vetettek be vízágyút. Többeket le is tartóztattak.

A Sky Newsnak egy izraeli forrása arról beszélt, hogy „előrelépés történt” szombaton, amikor az Izrael és a Hamász közötti túszegyezményről tárgyaltak Párizsban, zárt ajtók mögött több ország hírszerzési szolgálatainak vezetői. A források szerint korai még megmondani, áttörést jelenthet-e a lehetséges tűzszünet szempontjából a tárgyalás.

A Times of Israel forrása hasonlóan előrelépésről beszélt a tárgyalás után. Az Izrael, az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar közötti megbeszélés azért is volt fontos, mert egyrészről szólt arról, hogy a Hamász engedje el az általa elrabolt túszok egy részét még a ramadán előtt. Izraeli tisztviselők legutóbb arról beszéltek, hogy információik szerint a Hamász fogságában lévő túszok közül legalább 31-en meghaltak. Eközben a gázai menekülési területnek számító Rafahnál egyre nő az izraeli szárazföldi offenzíva veszélye is – Rafah a becslések szerint 1,5 millió embernek nyújt jelenleg menedéket.

Az ENSZ szerint a megfelelő élelmiszer- és vízellátás, valamint egészségügyi szolgáltatások nélkül várhatóan növekedni fog az éhínség a Gázai övezetben. Azt kérték, a humanitárius szervezetek haladéktalanul és korlátlanul kapják meg a segélyeket, minél többet, hogy elhárítsák a „tömeges éhínség veszélyét”. Jótékonysági szervezetek szerint a családok Gázában néha már arra kényszerülnek, hogy a patkányok által hátrahagyott maradékokat és faleveleket egyenek. (Guardian)

Pénteken Párizsba érkezett egy izraeli küldöttség, hogy egy lehetséges gázai tűzszünetről tárgyaljon.

A küldöttség tagjai között vannak az ország hírszerzési szolgálatainak vezetői, ők a hétvégén a CIA vezetőjével, Katar miniszterelnökével és Egyiptom hírszerzési vezetőjével találkoznak. (Guardian)

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint 92 palesztin halt meg izraeli légicsapásokban az elmúlt 24 órában. A minisztériumot a Hamász irányítja. (Guardian)

  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterlök rendezéi terve szerint középtávon Izrael korlátlan biztonsági felügyeletet gyakorolna az Gázai övezet fölött, „déli zárlatot” teremtene az egyiptomi határnál, és teljes izraeli biztonsági ellenőrzést gyakorolna Ciszjordánia felett is, valamint izraeli kontrollal az övezet teljes lefegyverzését javasolja.
  • Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szerint Izrael felszámolta a kórházakat Gázában.
  • Izrael több mint háromezer telepes lakás felépítésének terveivel válaszol a csütörtök reggeli ciszjordániai terrortámadásra – jelentette be Becalel Szmotrics pénzügyminiszter.
  • Rutinaszerűvé vált az izraeli katonák körében a fosztogatás, és eddig csak ritkán járt érte retorzió.

Az előző nap eseményeit ide kattintva olvashatják vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!