Biden Navalnij özvegyével találkozott, és egy sor orosz szankcióra készül

2024. február 23. – 06:17

Biden Navalnij özvegyével találkozott, és egy sor orosz szankcióra készül
Joe Biden Julija Navalnajával és Navalnij lányával – Fotó: Fehér Ház / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A börtönben meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető feleségével, Julija Navalnajával és lányával, Dasával találkozott csütörtökön Kaliforniában Joe Biden, írja az MTI. Az amerikai elnök „hihetetlen bátorságú emberként” jellemezte Navalnijt, majd hozzátette, hogy Washington széles körben tervez további szankciókat kivetni Oroszországra. „Holnap szankciókat fogunk bejelenteni Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, aki felelős a haláláért” – jelentette ki Biden csütörtökön.

Victoria Nuland megbízott külügyminiszter-helyettes a nap folyamán közölte, hogy szankciók „százait” tervezik a napokban bejelenteni azok ellen, akiket felelősnek tartanak Navalnij haláláért.

Nuland azt mondta, a legtöbb büntetőintézkedés „Putyin hadigépezetét” fogja sújtani bezárva a szankciós rendszeren lévő hézagokat. A szankciók bevezetését az ukrajnai háború kitörésének második évfordulójára, február 24-re időzítik.

Közben Navalnij anyja, Ljudmila Navalnaja megnézhette fia holttestét, ezt múlt péntek óta próbálta elérni. Navalnaja a YouTube-ra feltöltött videóban arról beszélt, hogy bevitték a halottasházba, és a halotti anyakönyvi kivonatot is aláírta, de a fia holttestét továbbra sem kapta meg. A Putyin-rendszer legismertebb kritikusa, Alekszej Navalnij február 16-án, 47 évesen halt meg az északi sarkkör közelében, Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében. A halál hivatalos időpontja 14:17 perc, ami Rácz András Oroszország-szakértő szerint probléma, itt le is írja, hogy miért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!