Az amerikai külügyminiszter már Kínával és Indiával is tárgyalt az orosz nukleáris fegyverkezés miatt

2024. február 17. – 23:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár az amerikai kémszerzés nem állítja egyértelműen, hogy Moszkva képes lenne nukleáris fegyvert juttatni az űrbe, de Antony Blinken külügyminiszter megkérte Kínát és Indiát, hogy próbálják lebeszélni Oroszországot egy ilyen tervről, írja a The New York Times. A héten aggasztó orosz fegyverkezési híreket kapott az Egyesült Államok vezetése: felmerült, hogy az oroszok nukleáris, műholdak ellen felhasználható fegyverrendszert fejlesztenek ki. Ez pedig veszélyeztetheti a világot összekötő több ezer műholdat.

Antony Blinken külügyminiszter pénteken és szombaton a müncheni biztonsági konferenciákon kínai és indiai kollégáinak felvetette az orosz nukleáris lépés lehetőségét.

Az űrben történt bármilyen nukleáris detonáció a műholdakat semmisítené meg. A globális kommunikációs rendszerek összeomlanának, és a segélyszolgálatoktól kezdve a mobiltelefonokon át minden meghibásodna. Tehát ezek a fegyverek nem közvetlenül az emberekre lennének veszélyesek.

Még ha Oroszország valóban fel is küldene nukleáris fegyvert az űrbe, amerikai tisztviselők szerint nem robbantanák azt fel. Ehelyett időzített bombaként használnák, például azért, hogy lépni tudjanak, ha túl kemény szankciókat vezetnek be ellenük az orosz-ukrán háborúban.

Mindenesetre ha atomfegyvert juttatna Oroszország az űrbe, azzal megszegné a tömegpusztító fegyverek világűrbe küldésének tilalmáról is szóló 1967-es űregyezményt.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön tagadta az amerikai értesüléseket, „rosszindulatú koholmánynak” nevezve azokat. Rjabkov szerint ezzel csak azt akarják elérni, hogy az amerikai képviselők több pénzt szavazzanak meg Oroszország gyengítésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!