Csillagháború újratöltve: műholdzúzó orosz atomfegyvertől tart Amerika

2024. február 15. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

Aggasztó orosz fegyverkezési híreket kapott az Egyesült Államok vezetése saját hírszerzésétől: a CNN összefoglalója szerint attól tartanak Washingtonban, hogy az oroszok nukleáris, műholdak ellen felhasználható fegyverrendszert fejlesztenek ki. Az információt az amerikai Kongresszus mellett a fontos szövetséges államokkal is megosztották.

Ugyan fenyegetően hangzik egy amerikai műholdak ellen bevethető orosz atomfegyver, azonnal veszélyt még nem jelent az amerikai nemzetbiztonságra nézve, legalábbis több törvényhozó ezt vallja. Ez azért is lehet így, mert még fejlesztési szakaszban van az új fegyver, amiről

nem mondták ki egyértelműen, hogy egy atommeghajtású, szatellitek ellen használható eszköz, avagy egy atomfegyver maga.

Ha egy ilyen fegyvert az oroszok Föld körüli pályára állítanának, az viszont folyamatos veszélyt jelentene az amerikai nukleáris fegyvereket is vezérlő műholdrendszerre. Ugyan más országok is teszteltek már ilyen rendszereket, ez eszkaláció lenne. Az USA már jelezte is, a műholdjait érő bármilyen támadásra nagyon erőteljesen reagálna.

Az új orosz fegyverről először Mike Turner, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke szólt a törvényhozás tagjainak azzal, hogy egy „súlyos nemzetbiztonsági fenyegetésről” kell tájékoztatást adnia. Volt olyan rutinos demokrata képviselő, aki nem nagyon élt még át ilyet, hogy kvázi riadóztatják őket, aztán kiderült, hogy nem egy azonnali fenyegetésről van szó.

Utána már több képviselő is jelezte, nincs ok pánikra.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó is jelezte, Turner riadójára nem volt szükség, ő maga csütörtökön tájékoztatta volna a törvényhozást az ügyről. Turner maga követelte Joe Biden kormányától, hogy minden vonatkozó dokumentumok oldjanak fel a titkosítás aló, hogy a szövetségesekkel megtárgyalhassák a lehetséges válaszokat a fenyegetésre. A szenátusi hírszerzési bizottság kétpárti közleménye szerint a titkosítás a források védelme miatt nem lehetséges.

Arról mennek most a találgatások, hogy Turner pánikoltatása annak tudható be, mert szeretne támogatást szerezni az Ukrajnának (is) nyújtandó segélycsomag képviselőházi elfogadásához. Ugyan a szenátus megszavazta azt nemrég, de a képviselőházi republikánusok ódzkodnak tőle, hisz összekötnék a mexikói határ védelmével, a bevándorlás szigorúbb ellenőrzésével.

Oroszország már évek óta kísérletezik műholdelhárító rendszerekkel, ami a katonai doktrína szerves része. 2020-ban már teszteltek egy olyan kifinomult fegyvert, ami különbséget képes tenni a baráti szatelitek és az ellenségesek között, utóbbiakat kiütve akár. Mindenesetre ha atomfegyvert juttatna Oroszország az űrbe, azzal megszegné a tömegpusztító fegyverek világűrbe küldésének tilalmáról is szóló 1967-es űregyezményt.

A Sky News arról ír, Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön tagadta az amerikai értesüléseket, „rosszindulatú koholmánynak” nevezve azokat. Rjabkov szerint ezzel csak azt akarják elérni, hogy az amerikai képviselők több pénzt szavazzanak meg Oroszország gyengítésére. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő is ilyeneket mondott a Taszsz hírügynökségnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!