Betegek és orvosok rekedtek élelmiszer, áram és víz nélkül az al-Nasszer kórházban

2024. február 17. – 14:30

frissítve

Betegek és orvosok rekedtek élelmiszer, áram és víz nélkül az al-Nasszer kórházban
Palesztinok sétálnak a Gázai övezet és Egyiptom közötti határkerítés mellett 2024. február 16-án Rafahban – Fotó: Mohammed Abed / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„A következő hónapokban Izraelnek lehetősége nyílik arra, hogy rendezze kapcsolatait arab szomszédaival” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

„Minden arab ország őszintén be akarja vonni Izraelt a régióba. Azt akarják, hogy a kapcsolatuk normalizálódjon” – mondta Blinken.

Az amerikai külügyminiszter szerint fontos lenne egy olyan palesztin állam felé haladni, amely Izrael biztonságát is garantálja.

(MTI)

Legalább 120 beteg és öt orvosi csapat rekedt víz, élelmiszer és áram nélkül a Hán Júnisz-i al-Nasszer kórházban – közölte az egészségügyi minisztérium, írja a Guardian.

Az izraeli hadsereg a napokban foglalta el a kórházat. Több mint száz „terroristagyanús” embert letartóztattak. Az izraeliek azt állítják, a kórházban fegyvereket találtak, köztük gránátokat és Kalasnyikov-gépkarabélyokat.

A Nasszer kórház a palesztin terület egyik utolsó olyan jelentős egészségügyi létesítménye, amely még részben működőképes.

Izrael nem mutatott be bizonyítékokat arra, hogy a Hamász eltéríti az ENSZ segélyszállítmányait – jelentette be David Satterfield, az Egyesült Államok humanitárius kérdésekkel foglalkozó közel-keleti különmegbízottja. Szerinte azzal, hogy Izrael célzottan gyilkolja le a gázai rendőrparancsnokokat, gyakorlatilag lehetetlenné tették az áruk biztonságos szétosztását.

Satterfield szerint mivel az izraeliek célzottan lőtték a humanitárius konvojokat kísérő rendőrtiszteket, most már nem kísérik rendőrök a kamionokat. Emiatt a bűnbandák egyre sikeresebben tudják fosztogatni ezeket.

Izrael többször is azt állította korábban, hogy a Gázai övezetbe érkező segélyszállítmányokat a Hamász eltéríti, és azok elosztását ők irányítják. Satterfield szerint ezt neki még semmivel nem tudták bizonyítani.

Az ostromlott Gázai övezet lakossága a háború előtt több mint kétmillió volt, közülük az izraeliek majdnem harmincezer embert megöltek. A túlélők nem tudják elhagyni az övezetet, ott érdemi gazdasági tevékenység már nincs, így az emberek életben maradása a segélyszállítmányoktól függ.

Az éhezés miatt szemtanúk szerint gyakori, hogy emberek megpróbálják megállítani és kirabolni a Gázába belépő teherautókat. Pénteken a rendőrség tüzet nyitott a lakosságra, miután tömeg rohamozta meg az érkező teherautókat.

(Associated Press)

Németország arra kéri Izraelt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot Gázában, és ne nyisson egy második frontot északi határán, Libanon felé – mondta Olaf Scholz német kancellár szombaton a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

Scholz szerint meg kell előzni, hogy Irán a saját pozíciójának javítására használja ki a konfliktust. A kancellár sürgette az érintett feleket, hogy humanitárius segélyt juttassanak Gázába.

(Reuters)

28 858-ra nőtt a háború palesztin áldozatainak száma a gázai egészségügyi minisztérium szerint. Emellett 68 677-en sérültek meg a harcokban. A hivatalosnál valószínűleg jóval többen halhattak meg, mert várhatóan rengeteg holttestet találnak még a házak romjai alatt.

Több mint száz „terroristagyanús” embert letartóztattak az izraeli hadsereg különleges egységeinek tagjai a hán júniszi al-Nasszer kórházban. A kórházat a napokban foglalták el, és még mindig tart annak átvizsgálása. Az izraeliek azt állítják, a kórházban fegyvereket találtak, köztük gránátokat és Kalasnyikov-gépkarabélyokat.

(Times of Israel)

A pénteki eseményeket itt lehet visszaolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!