Egy amerikai megbízott szerint célzottan gyilkolja Izrael a gázai rendőrtiszteket, emiatt könnyebben fosztják ki bűnbandák a segélyszállítmányokat

2024. február 17. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael nem mutatott be bizonyítékokat arra, hogy a Hamász eltéríti az ENSZ segélyszállítmányait – jelentette be David Satterfield, az Egyesült Államok humanitárius kérdésekkel foglalkozó közel-keleti különmegbízottja. Szerinte azzal, hogy Izrael célzottan gyilkolja le a gázai rendőrparancsnokokat, gyakorlatilag lehetetlenné tették az áruk biztonságos szétosztását.

Satterfield szerint mivel az izraeliek célzottan lőtték a humanitárius konvojokat kísérő rendőrtiszteket, most már nem kísérik rendőrök a kamionokat. Emiatt a bűnbandák egyre sikeresebben tudják fosztogatni ezeket.

Izrael többször is azt állította korábban, hogy a Gázai övezetbe érkező segélyszállítmányokat a Hamász eltéríti, és azok elosztását ők irányítják. Satterfield szerint ezt neki még semmivel nem tudták bizonyítani.

Az ostromlott Gázai övezet lakossága a háború előtt több mint kétmillió volt, közülük az izraeliek majdnem harmincezer embert megöltek. A túlélők nem tudják elhagyni az övezetet, ott érdemi gazdasági tevékenység már nincs, így az emberek életben maradása a segélyszállítmányoktól függ.

Az éhezés miatt szemtanúk szerint gyakori, hogy emberek megpróbálják megállítani és kirabolni a Gázába belépő teherautókat. Pénteken a rendőrség tüzet nyitott a lakosságra, miután tömeg rohamozta meg az érkező teherautókat.

(Associated Press)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!