Izrael rakétázni kezdte Libanont

2024. február 14. – 10:38

frissítve

Izrael rakétázni kezdte Libanont
Izraeli rendőrök vizsgálják egy Dél-Libanonból kilőtt rakéta becsapódásának helyszínét az izraeli Cfát városában található Ziv kórház közelében – Fotó: Jalaa Marey / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezúttal nem engedte el hazája küldöttségét a kairói tárgyalásokra, amiken a Gázai övezetbe túsznak elhurcolt emberek szabadon engedésének feltételeiről tárgyaltak volna közvetítők útján a Hamásszal – írja az MTI.

„Izrael nem enged a Hamász tévhiten alapuló követeléseinek. A szervezetnek enyhítenie kell feltételein”

– olvasható a miniszterelnöki hivatal közleményében. Ezt azután adták ki szerdán, hogy a helyi média jelentette, hogy Netanjahu nem hagyta jóvá az izraeli delegáció visszaküldését Kairóba, a még a Hamász fogságában lévő 134 élő vagy holt túsz elengedéséről szóló tárgyalások következő fordulójára.

Az elrabolt izraeliek családtagjai dühödten reagáltak a bejelentésre. Kijelentették, hogy ez a halálos ítélettel egyenlő az életben lévők számára. „A kormány egyes tagjai szemmel láthatóan úgy döntöttek, hogy feláldozzák az elraboltak életét, de ezt nem ismerik be” – közölte képviselőjük.

A túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások első szakasza jelentős előrelépés nélkül ért véget kedden. Egy jelen lévő amerikai tisztségviselő beszámolója szerint a tárgyalás nem lehetetlenült el, de nem volt áttörés. A közvetítésben szintén részt vevő egyiptomi tisztségviselők pedig úgy vélekedtek, hogy az egyeztetés folytatódik a következő napokban.

Palesztin források szerint az izraeli erők felszólították a Gázai övezet déli részének legnagyobb kórházában tartózkodó több ezer sérültet, beteget és menekültet (meg nyilván a közéjük vegyült terroristákat) a Nasszer Egészségügyi Központ elhagyására. Az egyiptomi határnál fekvő Rafah elleni offenzívára készülő izraeli hadsereg csak annyit közölt, hogy „biztonságos útvonalat” nyitottak a leendő hadműveleti területet elhagyni kívánó civilek előtt. Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet helyszínen tartózkodó orvosai szerint a drónokra szerelt hangosbeszélőkön, arab nyelven érkező felszólítás csak az intézmény falai között menedéket keresőkre vonatkozik, a személyzetre és az ápoltakra nem – utóbbiakkal egy hozzátartozó is maradhat.

A Kán Júniszban található, a néhai egyiptomi elnökről elnevezett kórház több dolgozója is arról számolt be az elmúlt hetekben, hogy több, az intézményben tartózkodó emberrel is izraeli mesterlövészek végeztek. Az ENSZ már hetekkel ezelőtt deklarálta, hogy a kórház egyenesen „ostrom alatt áll”. A térség másik nagy kórházát, az al-Amalból nemrég izraeli felszólításra 8000 embert evakuáltak, az épületet ezután izraeli katonák fésülték át. Egyébként a Hamász rendszeresen használ rejtekhelyként egészségügyi intézményeket (óvodák, iskolák és mecsetek mellett), másfelől azonban a háború eddigi tapasztalatai alapján az izraeli erők sem törik össze magukat, hogy a kórházak területén különválasszák a katonai és civil célpontokat.

(BBC)

Izrael „kiterjedt támadási hullámot” indított Libanon ellen, miután szerdán egy nő meghalt és többen megsebesültek egy Észak-Izrael elleni rakétatámadásban. A Hezbollah, aminek a támadást tulajdonítják, egyelőre nem vállalta a felelősséget. A célpont valószínűleg eredetileg az izraeli hadsereg északi parancsnoki központja lett volna.

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője X-en közölte, hogy a hadsereg elindítja a légcsapásokat. A libanoni sajtó szerint falvakra lőttek ki rakétákat és el is talált házakat.

(BBC)

Helikopterrel szállítanak egy sebesültet a libanoni határtól 13 kilométerre található Cfát városában, miután rakétacsapás érte a települést 2024. február 14-én – Fotó: Jalaa Marey / AFP
Helikopterrel szállítanak egy sebesültet a libanoni határtól 13 kilométerre található Cfát városában, miután rakétacsapás érte a települést 2024. február 14-én – Fotó: Jalaa Marey / AFP

Egy izraeli nő életét vesztette, nyolc izraeli pedig megsérült, amikor szerdán rakétacsapás érte a libanoni határtól 13 kilométerre található Cfát városát, és a galileai település melletti katonai bázist. Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője szerint összesen tíz rakétát lőttek ki a hadsereg északi parancsnoksága, valamint a határ menti kibucok ellen. Izrael a rakétatámadás után válaszcsapást indított, ennek célpontjai és eredményei nem ismertek.

Izrael és Libanon határán október 7-e, a Hamász nagyszabású terrortámadása óta folynak összecsapások. A határövezetet ellenőrző Hezbollah katonai objektumok mellett a határhoz közeli izraeli városokat is rakétákkal szokta támadni, az IDF megtorlásul a terrorszervezet állásait és egységeit támadja. A két fél katonai erejét ismerve igen visszafogott összecsapásoknak izraeli részről eddig hat civil és kilenc katona esett áldozatul, a Hezbollah saját bevallása szerint eddig 193 tagját vesztette el, libanoni bázisokkal rendelkező palesztin terrorszervezetek 29 halottat jelentettek. Rajtuk kívül az izraeli légi- és tüzérségi csapásokban a libanoni hadsereg egy katonája, legalább 19 civil – köztük 3 újságíró – vesztette életét.

A halálos áldozattal járó támadás után az Izraelben ellenzéki és kormánypárti „héják” szerint a hónapok óta tartó konfliktus valójában már háborúnak számít, ezért határozottabb fellépést, a gázai harcok miatti visszafogott stratégia felülvizsgálatát követelték az IDF-től. Közben a nemzetközi közösség gőzerővel dolgozik a gázai háború eszkalációjának megelőzésén; Libanon egykori protektora, Franciaország kedden Bejrútnak egy libanoni-izraeli tűzszünetről és a két ország határ rendezéséről szóló javaslatot terjesztett be, mely a Hezbollah egységei 10 kilométerre visszavonulnának a jelenleg általuk ellenőrzött határtól. Azonban szintén kedden Haszán Naszrallah, a Hezbollah főtitkára kijelentette, hogy az Izrael elleni támadások „a Gáza elleni agresszió felfüggesztéséig” fognak folytatódni.

Az izraeli hadsereg közzétett egy videót, amelyen állítólag Jahja Szinvár, a Hamász vezetője látható egy alagútban a dél-gázai Hán Júnisz város alatt, feleségével, gyerekeivel és testvérével, Ibrahim Szinvárral. Izrael nyilvánosan azzal vádolja Szinvárt, hogy ő tőle származik a Hamász október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadás ötlete. A videót az X-en is kiposztolták.

Az izraeli hadsereg szerint Jahja Szinvár látható a videofelvételen – Forrás: Israel Defense Forces
Az izraeli hadsereg szerint Jahja Szinvár látható a videofelvételen – Forrás: Israel Defense Forces

(CNN)

A David Barnea izraeli hírszerzési főnök vezette küldöttség kedden elhagyta Kairót – jelentette az izraeli és az amerikai média. Barnea az egyiptomi fővárosban találkozott William Burns CIA-igazgatóval, hogy megbeszéléseket folytasson a gázai harcok ideiglenes leállítására vonatkozó, katari közvetítéssel kidolgozott tervről.

A The Wall Street Journal a tárgyalásokat ismerő tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy Barnea küldöttsége úgy távozott az egyiptomi fővárosból, hogy „nem sikerült lezárni a tárgyalások egyetlen fontos hiányosságát sem”.

(WSJ)

Két helyen is robbanások rongálták meg szerdára virradóra Irán legfontosabb gázvezetékét, írja a Reuters. Az iráni olajminiszter szerint „terrorista szabotázsakció” történt. „Ez a terrorista szabotázscselekmény szerda hajnali 1 órakor (9.30 GMT) történt az ország két régiójának nemzeti gázszállító vezetékhálózatában” – mondta az iráni állami tévének.

Az Irán déli részéből északra vezető gázvezetéken az ország középső részén történtek a robbanások, emiatt készültséget rendeltek el Fársz, Iszfahán, Csaharmahal és Bahtijár tartományban. Áldozatokról nem tudni, az ügyben vizsgálat indult. A hivatalos bejelentés szerint a gázellátásban nincs fennakadás, de egyes sajtóforrások azt közölték, hogy Irán-szerte több ipari létesítmény és iroda maradt gáz nélkül.

(Reuters, MTI)

  • A Hamász több tucat tagját megölték az izraeli csapatok a Gázai övezetben az elmúlt nap folyamán, főként Hán Júniszban, ahol a harcok nagy része zajlik – közölte az IDF.
  • Franciaország a Hezbollah kivonulását és határ menti tárgyalásokat javasol az izraeli-libanoni tűzszünet érdekében.
  • A Rafahból kimentett izraeli túszok azt állítják, hogy nem kaptak semmilyen gyógyszert a fogságban, pedig a katari közvetítésű megállapodás szerint ennek meg kellett volna történnie.
  • Rövid dokumentumfilmet tett közzé a BBC News a Gázai övezet egy mentőcsapatáról, akik a Vöröskereszt helyi megfelelőjének, a Vörös Félholdnak dolgoznak. A film készítői szerint egy év terápia sem lenne elég a mentősöknek az átélt borzalmak után.

A legfontosabb keddi híreket itt olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!