Halálos rakétacsapás érte Izrael északi részét, az izraeli héják szerint ez már háborút jelent

2024. február 14. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva
Helikopterrel szállítanak egy sebesültet a libanoni határtól 13 kilométerre található Cfát városában, miután rakétacsapás érte a települést 2024. február 14-én – Fotó: Jalaa Marey / AFP
Helikopterrel szállítanak egy sebesültet a libanoni határtól 13 kilométerre található Cfát városában, miután rakétacsapás érte a települést 2024. február 14-én – Fotó: Jalaa Marey / AFP

Egy izraeli nő életét vesztette, nyolc izraeli pedig megsérült, amikor szerdán rakétacsapás érte a libanoni határtól 13 kilométerre található Cfát városát, és a galileai település melletti katonai bázist. Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője szerint összesen tíz rakétát lőttek ki a hadsereg északi parancsnoksága, valamint a határ menti kibucok ellen. Izrael a rakétatámadás után válaszcsapást indított, ennek célpontjai és eredményei nem ismertek.

Izrael és Libanon határán október 7-e, a Hamász nagyszabású terrortámadása óta folynak összecsapások. A határövezetet ellenőrző Hezbollah katonai objektumok mellett a határhoz közeli izraeli városokat is rakétákkal szokta támadni, az IDF megtorlásul a terrorszervezet állásait és egységeit támadja. A két fél katonai erejét ismerve igen visszafogott összecsapásoknak izraeli részről eddig hat civil és kilenc katona esett áldozatul, a Hezbollah saját bevallása szerint eddig 193 tagját vesztette el, libanoni bázisokkal rendelkező palesztin terrorszervezetek 29 halottat jelentettek. Rajtuk kívül az izraeli légi- és tüzérségi csapásokban a libanoni hadsereg egy katonája, legalább 19 civil – köztük 3 újságíró – vesztette életét.

A halálos áldozattal járó támadás után az Izraelben ellenzéki és kormánypárti „héják” szerint a hónapok óta tartó konfliktus valójában már háborúnak számít, ezért határozottabb fellépést, a gázai harcok miatti visszafogott stratégia felülvizsgálatát követelték az IDF-től. Közben a nemzetközi közösség gőzerővel dolgozik a gázai háború eszkalációjának megelőzésén; Libanon egykori protektora, Franciaország kedden Bejrútnak egy libanoni-izraeli tűzszünetről és a két ország határ rendezéséről szóló javaslatot terjesztett be, mely a Hezbollah egységei 10 kilométerre visszavonulnának a jelenleg általuk ellenőrzött határtól. Azonban szintén kedden Haszán Naszrallah, a Hezbollah főtitkára kijelentette, hogy az Izrael elleni támadások „a Gáza elleni agresszió felfüggesztéséig” fognak folytatódni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!