Az ukrán főparancsnok szerint egyre inkább magára kell majd támaszkodnia Ukrajnának a háborúban

2024. február 1. – 21:24

Másolás

Vágólapra másolva

Esszét közölt a CNN-en Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka, akinek lehetséges leváltásáról napok óta pletykálnak Zelenszkij elnökhöz közeli források. Zaluzsnij csütörtökön megjelent írásában az orosz-ukrán háború aktuális kérdéseit elemezve arra jut, hogy Ukrajnának a jövőben egyre inkább arra kell berendezkednie, hogy a saját erőforrásai segítségével védi meg magát, ehhez pedig nagyobb figyelmet kell fordítania a technológiai fejlesztésekre – derül ki a CNN összefoglalójából.

Zaluzsnij a cikkben nem foglalkozik a közeli menesztéséről szóló spekulációkkal, ugyanakkor kitér az általános mozgósítás témájára, ami állítólag az egyik konfliktusforrás közte és Zelenszkij között. Erről azt írja, a kijevi politikai vezetők láthatóan vonakodnak támogatni egy olyan, szerinte szükséges lépést, amellyel akár félmillióval növelhető lenne a harcoló csapatok létszáma. „Tudomásul kell vennünk, hogy [Oroszország] jelentős előnyt élvez az emberi erőforrások mozgósításában, és hogy ez hogyan viszonyul ahhoz, hogy az ukrajnai állami intézmények sem képesek népszerűtlen intézkedések nélkül növelni fegyveres erőink létszámát” – írja.

Zaluzsnij friss írásában hasonló őszinteséggel ír a 2023-as ukrán ellentámadás kudarcáról, mint néhány hónappal ezelőtt, az Economist számára írt hasonló esszéjében – csak most már azt is megemlíti, milyen következményei vannak ennek az otthoni politikában. A főparancsnok szerint a „pozícióháborúként” leírható katonai helyzet (amelyet a kimerülés és a csatatéren való mozgás hiánya határoz meg) kialakulása után most harctéren kívül is számolniuk kell a csalódások és zavarok sorozatával az ukrán katonai vezetőknek.

Zaluzsnij ezzel közvetve utal arra, hogy az Egyesült Államok nem tudott dűlőre jutni az Ukrajnának küldendő, új katonai segélycsomaggal, és arra is, hogy az október óta a Közel-Keleten zajló események máshová irányították a nemzetközi figyelmet. (Bár az unió 50 milliárd eurós csomagjáról éppen csütörtökön született meg az alku.) A főparancsnok arról is ír, hogy az oroszok ellen irányuló nemzetközi szankciórendszer gyengesége miatt „Oroszország továbbra is képes arra, hogy katonai-ipari komplexumát az ellenünk folytatott kíméletlen háború érdekében bevethesse”.

A cikk a CNN saját összefoglalója szerint Zaluzsnij egyértelműen azt sugallja, hogy azt érzi: végső soron Ukrajna sorsa a saját kezében van.

Ukrajnának ez a helyzet azért nem teljesen új, a háború kitörése óta folyamatosan fejlesztik például a drónipart, amelynek az utóbbi időben néhány komolyabb sikert is köszönhetnek. Csapásokat mértek orosz tengeri célpontokra Fekete-tengeren, kárt okoztak kulcsfontosságú infrastruktúrában, de rendelkeznek több száz kilométert repülni képes eszközökkel is, amelyekkel akár Oroszország nagyvárosainak környékét támadhatják. A drónprogram és a haladó technológiák fontosságát a mobilizációs összefüggésben is behozza: egy olyan társadalomban, amely vonakodik attól, hogy nagyszámú fiatalt közvetlen veszélynek tegyen ki, a távirányítású drónok elfogadottabb harci műveleteket tesznek lehetővé – írja.

Zaluzsnij elemzése arra jut, hogy a technológia ma már „kétségtelenül fölényben van a hagyományokkal szemben”. A pilóta nélküli légi járművek és más csúcstechnológiás eszközök nemcsak harci műveleteket, hanem a stratégia általános megközelítését is forradalmasították szerinte. Csak az „elavult, sztereotipikus gondolkodás” megszüntetése segítheti a modern hadseregeket abban, hogy győzelmet arassanak a háborúban – írja.

A CNN forrásai Zaluzsnij menesztését erre a hétvégére várják. A főparancsnok teljes esszéje itt olvasható. A Telexen legutóbb a Téma podcastban elemztük a háborús helyzetet Rácz András szakértővel, a beszélgetés legfontosabb állításait itt gyűjtöttük össze, a teljes adás pedig itt érhető el:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!