Korábbi Wagner-zsoldosokat toborozhatnak az orosz nemzeti gárdába

2024. február 1. – 19:22

Korábbi Wagner-zsoldosokat toborozhatnak az orosz nemzeti gárdába
Az orosz fegyveres erők önkéntesei miközben felszállnak egy repülőgépre, hogy elinduljanak Ukrajnába – Fotó: Chingis Kondarov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb csütörtöki eseményeiről.

  • Mind a 27 állam- és kormányfő beleegyezett, hogy az uniós költségvetésen belül segítsék Ukrajnát. A csütörtöki rendkívüli EU-csúcsra azért volt szükség, mert legutóbb, decemberben Orbán Viktor megvétózta a közös költségvetés emelését és Ukrajna további támogatását. Most a magyar miniszterelnök sem vétózott, cserébe viszont szerinte két dolgot is sikerült kiharcolnia.
  • A herszoni kormányzó közlése szerint orosz csapás végzett két francia segélymunkással Ukrajna déli részén, Beriszlavban.
  • A Kreml-kritikus Alekszej Navalnij arra buzdítja az oroszokat, hogy egy időben szavazással tiltakozzanak Putyin ellen. A bebörtönzött politikus felszólított minden orosz állampolgárt, aki ellenzi Vlagyimir Putyin vezetését, hogy az elnökválasztás napján délben szavazzon, ezzel fejezve ki tiltakozását. (Sky News)
  • Ukrajna cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint Zelenszkij engedélyezte egy volt tanácsadójának, hogy elhagyja az országot, miközben az országban hadiállapot van. Egy oknyomozó portál korábban arról számolt be, hogy Olekszij Arestovics 2023 szeptemberében elhagyta Ukrajnát, és azóta sem tért vissza. (AP)
  • Az orosz nemzeti gárda önkéntes egységeibe toboroznak korábbi Wagner-zsoldosokat. Ez a brit védelmi minisztérium napi jelentése szerint annak a jele, hogy Moszkva fokozta az ellenőrzést a zsoldoscsoport felett. A toborzásra azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin decemberben aláírta azt a törvényt, amely felhatalmazza a nemzeti gárdát önkéntes egységek létrehozására. (Guardian)
  • Zelenszkij a hét végéig bejelentheti Valerij Zaluzsnij tábornok menesztését.
    Egy jelentés szerint a hét végéig megtörténhet a hivatalos bejelentés, miután kérdések merültek fel az ukrán fegyveres erők főparancsnokának jövőjével kapcsolatban. A héten több olyan hír is napvilágot látott, miszerint vagy elbocsátották vagy lemondott a vezető. Két, az elnöki hivatalhoz közel álló forrás arról beszélt a CNN-nek, hogy a tábornokot az elnöki hivatalba hívták egy megbeszélésre, és közölték vele, hogy elbocsátják. (CNN)
  • Zaluzsnij eközben hosszú, elemző esszét írt a CNN felkérésére, amelyben a háború aktuális kihívásait és állását elemzi, erről bővebben is írtunk itt.
  • Oroszország meghosszabbította egy amerikai–orosz származású újságíró előzetes letartóztatását, akit a „külföldi ügynökökről” szóló törvény megsértésével vádolnak. Alsu Kurmasevát október óta tartják fogva, a mostani döntés értelmében legalább április 5-ig előzetes letartóztatásban is marad. (Sky News)
  • Orosz találat ért egy harkivi kórházat – állítják ukrán tisztségviselők. Beszámolójuk szerint több tucat beteget kellett evakuálni a kórházból szerda este. Volodimir Timosko helyi rendőrfőnök elmondta, hogy 38 embert kellett kimenekíteni, az épületből, többségük beteg volt, közülük ketten ágyhoz kötöttek. (Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!