Uniós forrásból tagadták, hogy akár minden EU-pénz elzárásával próbálnák sakkban tartani Orbánt

2024. január 29. – 18:12

Másolás

Vágólapra másolva

Nem vázoltak fel olyan tervet a magyar kormánnyal szemben az uniós tagállamok testületében, az EU Tanácsában, amilyenről a Financial Times egy vasárnapi cikke ír, állítja tanácsi forrásra hivatkozva, külön-külön a Szabad Európa és az EUrologus, valamint „felsőbb szintű” uniós tisztviselő alapján a Reuters.

A Financial Times egy olyan dokumentumba tekintett bele, amely szerint a többi tagállam akár tartósan elzárhatná Magyarországot az EU támogatásaitól, ha nem hagyja jóvá Ukrajna további támogatását. A lap egy, az uniós állam- és kormányfők ülése előtt vázolt tervezetre hivatkozott. A dokumentum szerint az uniós támogatások megvonása különösen nagy nyomást helyezne Magyarországra.

A Financial Times nem írt arról, hogy a tervezetet szerző „uniós tisztviselők” pontosan kiket képviseltek, egyáltalán az EU valamelyik testületéről, esetleg egy vagy több országról van-e szó és a dokumentum egyáltalán eljutott-e addig, hogy köröztessék a tagállamok között. Az állam- és kormányfők üléseit az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek készítik elő az EU Tanácsában. Ők a tervek szerint hétfőn találkoztak utoljára a csütörtöki csúcstalálkozó előtt, ahol megállapodnának Ukrajna kifutó támogatásának pótlásáról, miután az előző ülésen Orbán Viktor vétózott.

A magyar kormány azzal kommentálta a Financial Times értesülését, hogy az EU zsarolná Magyarországot, de a kormány nem enged.

Szabad Európa: Csak egy részben hasonló elemzés készült az EU Tanácsában

A Szabad Európa szerint saját kezdeményezésre valóban készült egy tényszerű háttéranyag a Tanács főtitkárságán a magyar gazdaság kilátásairól. „Ez egy tényszerű anyag, amely nem tükrözi” a többéves uniós költségvetésről, valamint az EU-csúcson részt vevő tagállami vezetők és segítőik („serpáik”) között folyamatban lévő tárgyalások állását. A feljegyzés nem vázol fel semmilyen specifikus tervet sem a többéves költségvetéséről, sem Ukrajna támogatásáról vagy Magyarországról az egybevágó beszámolók szerint.

A Szabad Európa ugyanakkor felveti: nem adtak rá világos választ, hogy vajon miért éppen a magyar gazdaság állapotáról készült egy tényszerű felmérés, és miért éppen az ukrán finanszírozásról is dönteni hivatott csúcstalálkozó előtt.

„Hihetetlen és felelőtlen. Egyértelműen ártó szándék állhat a kiszivárogtatás mögött. Senkinek nincs esze ágában sem játszadozni a magyarok sorsával”

– kommentálta a cikket a Szabad Európának egy bennfentes tanácsi forrás.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!