Az EU meghosszabbította az orosz szankciókat, Oroszország ellenőrzése alá vonta a Harkiv megyei Tabaivkát

2024. január 29. – 14:28

Az EU meghosszabbította az orosz szankciókat, Oroszország ellenőrzése alá vonta a Harkiv megyei Tabaivkát
Szijjártó Péter külügyminiszter, Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője és Dimtro Kuleba ukrán külügyminiszter Ungváron – Fotó: KKM

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború legfontosabb hétfői eseményeiről

  • Szijjártó Péter megérkezett Ungvárra, meglátogatott egy katonai temetőt, és találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is. Az Oroszország által indított háború kezdete óta most először tart teljes értékű, hivatalos kétoldalú találkozót az ukrán és a magyar külügyminiszter. A tervek szerint ezzel előkészíthetik Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozóját. Részletek itt.
  • Az Európai Unió (EU) újabb fél évvel, 2024. július 31-ig meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat, közölte az Európai Tanács hétfőn. A szankciók a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak. Kiterjednek a fegyverkiviteli és -behozatali tilalomra, a kettős felhasználású termékek katonai célokra vagy oroszországi katonai végfelhasználók részére történő kivitelére, továbbá korlátozzák Oroszország hozzáférését a kőolajtermelésben és -feltárásban felhasználható egyes érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz.
  • Oroszország ellenőrzése alá vonta a Harkiv megyei Tabaivkát, közölte hétfői jelentésében az orosz védelmi minisztérium. A moszkvai tájékoztatás szerint üzemanyag- és rakétatüzérségi raktárt, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy HIMARS sorozatvető-rakétát, valamint 34 drónt semmisítettek meg.
  • Zelenszkij az ARD német állami tévének adott vasárnapi interjújában a külföldi segítség mellett érvelt és beszélt arról, hogy az ukrajnai konfliktus egy harmadik világháborúvá eszkalálódhat. Zelenszkij azt mondta, hogy ha Oroszország megtámadna egy NATO-országot, az „a harmadik világháború kezdete” lenne. Arra a kérdésre, hogy csalódott-e amiatt, hogy Németország nem tervezi Taurus cirkálórakéták szállítását Ukrajnának, az ukrán elnök azt mondta, hogy csak azért csalódott, mert Németország nem játszotta azt a szerepet, amelyet Ukrajna első megszállásakor kellett volna játszania.
  • A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentésében azt írja, hogy az orosz sorozási irodák elleni gyújtogatások számának növekedése „nagy valószínűséggel annak köszönhető, hogy az orosz lakosság körében nőtt az elégedetlenség a háborúval szemben”. A háború 2022. februári kezdete óta 220 támadás érte az orosz katonai sorozóirodákat, ebből 113 az elmúlt hat hónapban.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!