Banja Luka a végzeted, barátom! – köszöntötte tárgyalópartnere Szijjártó Pétert

2024. január 27. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

A köd kissé átalakította Szijjártó Péter programját, a külügyi és külgazdasági miniszter így Szarajevó helyett a Bosznia-Hercegovina részét képező Boszniai Szerb Köztársaság központjában, Banja Lukában szállt le, ahol a részterület elnökével találkozott. Milorad Dodikkal baráti kapcsolatban van a kormány, így nem volt meglepő, hogy a találkozón Szijjártó Péter kiállt az amerikai szankciókkal sújtott politikus mellett, aki az utóbbi időben egyre látványosabban utasítja el az államszövetséget, lebegtetve, hogy a terület elszakadna Bosznia-Hercegovinától.

Szijjártó Facebook-posztban számolt be az útról, amely egy könnyed viccelődéssel indul még a budapesti repülőtéren, ahol a köd ellen felajánlja a kapitánynak a saját zseblámpáját.

Banja Lukában folytatódott a mókázás: Szijjártó elnézést kért a köd miatti késésért – elmondása szerint a gép másfél órán át keringett a leszállásra várva –, amire a fogadóbizottság vezetője közölte: „Banja Luka a végzeted, barátom!”

Az alvilági kapcsolatait firtató sajtóval hadilábon álló Dodikkal való tárgyalás után a boszniai szerb vezető bejelentette, hogy számít a magyar állam részvételére a szerb entitás ásványkincseinek kiaknázásában, míg Szijjártó közölte, hogy a 2022-ben megkezdett agrártámogatási projekthez további 6,5 milliárd forintot ad a magyar kormány – írta a magyar nyelvű Balk Magazin. A lap szerint Szijjártó kijelentette, hogy a magyar kormány nem hagy jóvá semmilyen szankciót, amelyet a nyugat-balkáni térség politikai vezetőivel szemben léptetne életbe az uniós bürokrácia, és megvétóz minden olyan intézkedést, amely a régió országaiban zajló fejlesztési projektektől vonna el támogatást.

Szijjártó közölte, hogy az idei féléves magyar uniós elnökség egyik kiemelt prioritása lesz a nyugat-balkáni térség államaival szemben megakadt uniós bővítés felgyorsítása. Ezzel összefüggésben azt a követelményt fogalmazta meg, hogy a régió országainak vezetőivel szemben tisztelettel kell az EU-intézményeknek bánniuk, tekintettel arra, hogy ezeket a politikusokat is a népakarat juttatta vezetőpozícióba. Az EU bővítési biztosa a magyar Várhelyi Olivér, akivel szemben korábban már felmerült, hogy részben Orbán szempontjait követve felpuhította a demokratikus elvárásokkal kapcsolatos országjelentést Szerbiával szemben, hogy megkönnyítse a tagságról szóló tárgyalásokat. Várhelyi kinevezésekor Orbán Viktor térségbeli szövetségesei, a boszniai szerbek vezetője, Milorad Dodik vagy Aleksandar Vučić szerb elnök is megörült neki, hogy a magyar kormány adja a bővítési biztost.

Dodik gyakori tárgyalópartnere Orbán Viktornak, aki tiszteletbeli szomszédjaként tekint a Boszniai Szerb Köztársaságra. Szijjártó találkozóján megállapodtak abban is, hogy Orbán Viktor is a Boszniai Szerb Köztársaságba látogat, de a magyar miniszterelnök útjának időpontját nem közölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!