Dodik Orbánról: Az ő politikájával az EU-nak van esélye a túlélésre

2023. október 2. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelitában fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Dodik vasárnap érkezett Budapestre. Ekkor azt mondta, hogy Orbán Viktor racionális, fontos és reális uniós politikus, és annak a szinonimája, amilyennek az EU-nak lennie kellene. „Az ő politikájával az EU-nak van esélye a túlélésre. Ez a másik, a liberális, az a probléma” – mondta Dodik vasárnap Budapestre érkezve a Klix.ba szerint.

Orbán Viktor hétfőn azt mondta, hogy Magyarország Bosznia-Hercegovinára és a Szerb Köztársaságra tiszteletbeli szomszédjaként tekint. Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közti kapcsolatok továbbra is kiválóak, és mindent megteszünk az együttműködés erősítése érdekében, amit a már megkezdett közös projektjeink is tükröznek – hangzott el a találkozón.

Szóba került, hogy magyar cégek jelentős befektetési és kereskedelmi potenciállal rendelkeznek a pénzügyi szektorban, az energetikában és a telekommunikáció területén, amelyet Bosznia-Hercegovinában is kamatoztatni kívánnak. Orbán Viktor világossá tette, hogy a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzése rendkívül fontos Magyarország és az Európai Unió biztonsága szempontjából. Magyar részről határozottan ellenezzük a szankciókkal történő nyomásgyakorlást Bosznia-Hercegovina, illetve a boszniai szerbek esetében is, amely kontraproduktív jellege miatt inkább a feszültségek eszkalálódásához vezethet – fejtette ki.

Orbán Viktor reményei szerint a következő időszakban Bosznia-Hercegovina további előrelépést ér el az európai integrációs folyamatban. A cél az, hogy a 2024 második félévében esedékes magyar EU-elnökség időszakában a nyugat-balkáni térség integrációja kiemelt figyelmet kapjon az Európai Unióban.

Év elején írtunk arról, hogy Orbán Viktor okkal barátkozik a boszniai szerb vezetővel, aki éppen kitüntette Putyint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!